StartKommunfullmäktiges möte den 27 april 2020 - Vad som bestämdes i april
Informationstjänst
Publicerad 2020-09-29
Uppdaterad 2020-09-29 08:34

I april hade kommunfullmäktige möte i Sporthallen vid Lärkans sportcenter. Det var ett stort rum så dom som var på mötet behövde inte sitta nära varandra.

Här är några saker politikerna bestämde om på mötet:

Att godkänna Sala kommuns bokslut för år 2019. Ett bokslut sammanfattar kommunens ekonomi för ett år. Sala kommun hade inte bra ekonomi förra året. Fast kommunen hade sparat pengar saknades det 21,4 miljoner kronor.

Att Sala Silvergruva kan låna mer pengar. Nu kan dom låna 32 miljoner kronor. Då kan de till exempel göra om vid gruvan så att fler kommer på besök. 

Hur Sala kommun ska göra för att det inte ska bli så många olyckor i kommunen. Räddningstjänsten har skrivit ett dokument som heter Handlingsprogram för skydd mot olyckor 2020 – 2026. Alla kommuner i Sverige måste skriva ett sånt. Du kan läsa hela dokumentet på Sala kommuns hemsida.

Nya avgifter på vård och omsorg och måltidsenheten. Nästa år kommer en höjning av avgifter för hemtjänst, omvårdnad, mat och trygghetslarm att göras. Måltidsenheten kommer också ändra måltidspriser. 

Hur man får elda utomhus i Sala kommun. Till exempel när man grillar eller eldar ris. Sala kommun har skrivit ett dokument som heter Föreskrifter om förbud och restriktioner mot eldning utomhus i Sala kommun. Du kan läsa hela dokumentet på Sala kommuns hemsida. 
Att hjälpa Sala kommuns företag när det är corona. Nu är det gratis att ha bord och stolar utanför restauranger. Det är också gratis för företag att sälja saker på torget.

Att Sala kommun kan ha distansmöten. Lagen säger att kommunfullmäktige måste bestämma att kommunens möten kan vara på distans. Man kan till exempel sitta hemma med en dator som har kamera. 

Motioner och medborgarförslag. En motion är ett förslag från en politiker. Ett medborgarförslag är ett förslag ifrån någon som bor i Sala. Alla förslagen är saker man skulle kunna göra för att det ska bli bättre att bo i Sala. 

16 förslag har kommit till kommunen. Nu ska kontoren undersöka om det går att göra som förslagen. Sedan bestämmer kommunfullmäktige om Sala kommun ska göra detta.