StartVänskapsbänkar i Sala
Informationstjänst
Publicerad 2024-04-23
Uppdaterad 2024-04-23 12:14

Alla kan drabbas av psykisk ohälsa. Varje år tar omkring 1 500 personer i Sverige sitt liv. Bland unga mellan 15 och 24 år är självmord den vanligaste dödsorsaken. Med de gula bänkarna vill vi sätta igång samtal om psykisk ohälsa. Att våga fråga andra hur de mår, och att själv våga berätta hur du verkligen mår, kan rädda liv.

Har du sett de nya vänskapsbänkarna vi satt ut i Sala? Vi kallar dem vänskapsbänkar och vill att de ska vara en plats för samtal mellan människor. Varsågod att slå dig ner!

Vänskapsbänkarna gjorde entré för första gången år 2006 i Zimbabwe. Sedan dess har de tagit plats i bland annat Kanada, Helsingborg, Malmö, Strängsnäs och Vadstena, för att nu komma till Sala 2024. 

I Sala kommun är vänskapsbänkarna en del av vårt arbete med att främja psykisk hälsa. Bänkarna är en plats för samtal människor emellan och en symbol för vårt mänskliga behov av sociala relationer. 

Vad kan bli följden av att sitta på våra vänskapsbänkar: 

  • Du kan må bra av att både prata och lyssna.
  • Du kan upptäcka nya sätt att se på världen.
  • Du kan få en ny vän.

Var finns bänkarna?

Salas två gula bänkar finns placerade på Södra Esplanaden, utanför Gallerian och på grusplanen i Stadsparkens lek. 

Vänskapsbänkar

Det första steget till ett bättre mående är mod. Mod att våga säga ”Hej, hur mår du?”. Mod att våga svara ”Det är skit, jag orkar inte mer”. Mod att våga stanna kvar och lyssna. Psykisk ohälsa kan drabba vem som helst.

Vänskapsbänkarna i Sala är till för alla och uppmuntrar till samtal mellan människor som på olika sätt vill sätta ljuset på psykisk ohälsa. Kanske sätter sig någon bredvid dig och säger hej. Eller så är det du som sätter dig bredvid någon som länge väntat på de tre orden ”Hur mår du?”. Psykisk ohälsa kan drabba vem som helst. Tillsammans tänder vi ljuset. Du är inte ensam. Jag är inte ensam. Vi är tillsammans. Och vi klarar det.

Här kan du få stöd!