StartKommun och politikPress och nyheterNyheter - listningDags för spadtag för ännu en skola i Sala!
Pressmeddelande 2018-05-07, kl. 07:00
Logotyp
Publicerad 2018-05-04
Uppdaterad 2020-01-17 14:54

Klockan 10.00 på onsdag den 9 maj så tas första spadtaget för bygget av den nya F-6-skolan på Vallaskolan i Sala. Det betyder att produktionen av tre nya skolor kommer att vara igång samtidigt inom Sala kommun.

Klockan 10.00 på onsdag den 9 maj så tas första spadtaget för bygget av den nya F-6-skolan på Vallaskolan i Sala. Det betyder att produktionen av tre nya skolor kommer att vara igång samtidigt inom Sala kommun. Förutom Vallaskolan byggs även en ny skola i Ransta och Gärdesta Modulskola uppförs som en ersättning för den fuktskadade Åkraskolan.

I samband med första spadtaget på Vallaskolan nu den 9 maj så hålls tal av kommunalrådet Anders Wigelsbo (C), av ByggPartners representant Helena Blom och av Vallaskolans rektor Helena Jansson. Barnen bjuds på glass. Och förstås så hoppas vi att ni har tid att komma också!

Totalt investeras drygt 200 miljoner kronor i projektet Vallaskolan, som innebär att man bygger nya lokaler för grundskolan med plats för 450–500 elever. Det blir cirka 5.900 kvadratmeter byggnadsyta i tre våningar.

Inflyttningen beräknas kunna ske höstterminen 2020.

Det första som händer i projektet är att byggområdet stängslas in och att man sedan börjar sanera marken som gömmer gamla slaggprodukter från silvergruvan. Bara saneringen är en stor insats som beräknas kosta drygt 7,6 miljoner kronor.

Den nya Vallaskolan blir en likvärdig skola för alla elever under hela dagen och erbjuder en mångfald av olika lärmiljöer, bra inomhusklimat och en kreativ, stimulerande atmosfär. Byggnaden är en variation av stora och små slutna rum som tillsammans med öppna studiemiljöer ger möjlighet för olika lärsituationer och lek. Undervisningen är inte längre bunden till ett klassrum utan pedagogerna kan själva välja det rum som passar just den gruppens behov och förutsättningar.

Den nya skolbyggnaden avslutar en tidsepok som börjar med gamla Vallaskolan och fortsätter med tillbyggnaden från 50-talet. Den gedigna tegelarkitekturen ger skolområdet en enhetlighet och igenkänning och knyter ihop det gamla och nya på ett tidlöst sätt samt visar att skolan har en betydande roll i samhället.

Byggare är Byggpartner i Dalarna AB och arkitekt är Anna Kovács på Archus Arkitektur.

Mer information

Stefan Blomkvist, Projektledare
0224-747932 stefan.blomqvist@sala.se