StartNyheter - listningDen 9 maj tas första spadtaget för nya Vallaskolan
Pressmeddelande 2018-04-20, kl. 13:00 Sala kommun
Logotyp
Publicerad 2018-04-20
Uppdaterad 2020-01-17 14:54

Sala kommun förbereder nu starten av utbyggnaden av Vallaskolan. Den 9 maj är det tänkt att eleverna och kommunstyrelsens ordförande Anders Wigelsbo (C) tillsammans ska ta första spadtaget för de nya skollokalerna.

Totalt investeras drygt 200 miljoner kronor i projektet som innebär att man bygger nya lokaler för grundskolan med plats för 450–500 elever. Det blir cirka 5.900 kvadratmeter byggnadsyta i tre våningar.

Inflyttningen beräknas kunna ske höstterminen 2020.

Det första som händer i projektet är att byggområdet stängslas in och att man sedan börjar sanera marken som gömmer gamla slaggprodukter från silvergruvan. Bara saneringen är en stor insats som beräknas kosta drygt 7,6 miljoner kronor.

Den nya Vallaskolan blir en likvärdig skola för alla elever under hela dagen och erbjuder en mångfald av olika lärmiljöer, bra inomhusklimat och en kreativ, stimulerande atmosfär. Byggnaden är en variation av stora och små slutna rum som tillsammans med öppna studiemiljöer ger möjlighet för olika lärsituationer och lek. Undervisningen är inte längre bunden till ett klassrum utan pedagogerna kan själva välja det rum som passar just den gruppens behov och förutsättningar.

Den nya skolbyggnaden avslutar en tidsepok som börjar med gamla Vallaskolan och fortsätter med tillbyggnaden från 50-talet. Den gedigna tegelarkitekturen ger skolområdet en enhetlighet och igenkänning och knyter ihop det gamla och nya på ett tidlöst sätt samt visar att skolan har en betydande roll i samhället.

Byggare är Byggpartner i Dalarna AB och arkitekt är Anna Kovács på Archus Arkitektur.

BILDTEXTER (bilderna är fria för er att användas i journalistiska sammanhang):

Projektledare Stefan Blomqvist på Sala kommun visar var nya Vallaskolan ska byggas. FOTO: ROBERT ÖSTERLIND

Nuvarande Vallaskolan kompletteras med ytterligare 5.900 kvadratmeter nya lokaler. FOTO: ROBERT ÖSTERLIND

Mer information

Stefan Blomkvist, Projektledare
0224-747932 stefan.blomqvist@sala.se