StartKommun och politikPress och nyheterNyheter - listning2023 års stipendiater och mottagare av Silverskölden
Nyhet
Publicerad 2023-11-17
Uppdaterad 2024-01-05 08:32

Nu har Kultur- och fritidsnämnden utsett 2023 års stipendiater. Jessica Nordström Sala Simsällskap får föreningsledarstipendiet. Josefina Paulson får ta emot kulturstipendiet och Måns Ols Sällskapet tilldelas Kulturarvsstipendiet. Dessutom får Henrik Andersson den anrika Silverskölden för sina fina prestationer inom cykel. Grattis till er alla!

2023-års stipendiater

Föreningsledarstipendiet – Jessica Nordström Sala SS

Jessica har under många år varit engagerad som ledare och ledamot i Sala Simsällskap och axlade ordförandeposten 2022, efter att ha varit kassör i föreningen sedan 2019. Jessica arbetar aktivt med att få unga att våga ta steget att bli ungdomsledare, att få en vi-känsla i föreningen och öka förståelsen för vad det innebär att vara med i en förening.
Stipendiesumman 32.000 kr delas mellan ledaren och föreningen.

Kulturstipendiet – Josefina Paulson

Kulturstipendiet på 25.000 kr tilldelas Josefina Paulson som turnerar över hela världen med sin nyckelharpa, hon har blivit tilldelad titeln riksspelman, nominerad till årets artist vid "Folk och Världsmusikgalan" och inte minst fått titeln som världsmästare i modern nyckelharpa.
Josefina har tack vare sina västmanländska rötter även utvecklat en djup kunskap inom den regionala och lokala traditionella musiken.
Under 2023 har Josefina Paulson haft uppdraget som Västmanlands bygdegårdsdistrikts musiker och uppträtt på bygdegårdar i Västmanland med lokalproducerad musik som värnar kulturarvet, bland annat på Tärna, Norrby, Västerfärnebo, Broddbo, Ranstaby och Möklinta bygdegårdar.

Kulturarvsstipendiet – Måns Ols Sällskapet

Kulturarvsstipendiet på 30.000 kronor tilldelas Måns Ols Sällskapet för deras arbete med att bevara områdets naturvärden och främja friluftsliv, kultur och turism. Föreningen arbetar oförtrutet med att utveckla Måns Ols-området som en mötesplats för både Salabor och besökare året runt.

Silverskölden – Henrik Andersson

Silverskölden har delats ut till ortens främsta idrottare sedan mitten av 40-talet. Fram till 1962 delades priset ut av lokaltidningen Sala Posten. 1962 övertog lokaltidningen Sala Allehanda priset fram till 2017 då Sala kommun tog över ansvaret att dela ut det anrika idrottspriset.
I år har kultur- och fritidsnämnden beslutat att tilldela Henrik Andersson Sala Cykelklubb Silverskölden.
Henrik har under många år tagit steg mot den yppersta eliten i sin gren och åldersgrupp. Trots bra form och god känsla har kan vid flera tillfällen fått stå utanför prispallen men ändå kämpat vidare på ett målmedvetet sätt. 
Vid årets SM kom äntligen fullträffen som han och många runt honom tålmodigt väntat på! På ett smått bragdliknande sätt knep han guldet i en stenhård fight i H-40 klassen på cykel SM utanför Uppsala. Med endast 44 hundradelar till godo fick han stå högst upp på prispallen och det var nog inte den sista gången vi ser honom där. 

Stipendieutdelningen sker söndag 3 december kl. 13.00 på torget. Välkommen att delta!

Kontakt

Roger Nilsson, Kultur- och fritidschef
0224-74 78 21 kulturfritid@sala.se