StartKommun och politikPress och nyheterNyheter - listningSå här firar Sala kommun offentliga måltidens dag
Nyhet
Publicerad 2020-10-12
Uppdaterad 2020-10-12 11:31

Skoleleverna får välja sina favoriträtter till lunchen och förskolebarnen får träna sina smaksinnen. Se där några av alla spännande saker som händer när den ”offentliga måltidens dag” firas i Sala kommuns 26 kök på torsdag den 15 oktober.

Sala kommuns måltidsenhet tar tillfället i akt att under denna måltidsdag informera brett om den mat som serveras i kommunens restauranger på skolor, förskolor och äldreboenden.

- Måltiden är inte bara det som finns på tallriken, utan den är så mycket mer, säger måltidsenhetens chef, Susanne Pettersson.

- Maten ska vara säker, näringsriktig, miljömässigt hållbar och framför allt trivsam. Mycket påverkar upplevelsen av en måltid och detta vill vi uppmärksamma genom att fira den offentliga måltidens dag, fortsätter hon.

Väcker barnens nyfikenhet och intresse för mat

Före den här dagen har eleverna på varje skola fått rösta fram vilken favoriträtt de har. Och de vinnande bidragen tillagas på lunchen under offentliga måltidens dag. På fritids och förskolor får barnen dessutom möjlighet att göra smakövningar enligt SAPERE-metoden. Syftet med dessa övningar är att väcka barnens nyfikenhet och intresse för mat på ett lustfyllt sätt.

- Målet är att lära känna sina sinnen och sin egen smak, att träna sig att uttrycka sig verbalt, att våga prova nya livsmedel och maträtter samt att öka variationen i det man äter, berättar biträdande måltidschef Monica Sillén Pettersson.

- På högstadieskolorna kommer vi att ha en liten minimässa i samband med lunchen och prata med eleverna, lyssna på deras önskemål och bjuda på något extra.

Dukningstävling, smakprovning och tipspromenad

Det händer mycket mer i Sala denna dag. På Björkgårdens äldreboende i Västerfärnebo har man till exempel en dukningstävling. På Jakobsbergsgården ordnas det smakprover, tipspromenad och underhållning av gycklare i trädgården. På Åkraskolan provar man mat från ett annat land. Eleverna på skolan har fått ge förslag på länder och har röstat fram en favorit. Syrien blev det vinnande landet. Så nu på torsdag serveras en syriansk variant av tacos.

Måltidens dag firas i hela Sverige

Ursprungligen är det något som kallas för ”Måltidens dag”, instiftat av Måltidsakademien, som firas den tredje torsdagen i oktober varje år, som i år infaller den 15 oktober. Men just i år har projektet MATtanken, i samråd med Måltidsakademien, även valt att fira ”Den offentliga måltidens dag” detta datum. Det betyder att offentliga måltidsverksamheter i hela landet visar upp vad de gör.

MATtanken är ett projekt som genom nätverkande, kunskapsspridning och erfarenhetsutbyte vill bidra till hållbara offentliga måltider. Projektet vill främja ökad kvalitet på offentliga måltider och att de resurser som satsas på dessa ska tillvaratas på bästa sätt.

- Sala kommun har länge satsat på att tillaga maten så nära matgästerna som möjligt. Hela 24 av våra 26 kök är tillagningskök. Vår meny innehåller en blandning av klassisk husmanskost, inspiration från andra delar av matvärlden och vegetariska rätter, förklarar Madeleine Boström, som är en av två biträdande måltidschefer vid Sala kommun.

- Vi vill väcka barnens nyfikenhet att upptäcka nya smaker men samtidigt ha en grund med maträtter som vi vet att barnen tycker om. Till maten serveras alltid en salladsbuffé, bröd och dryck.

- Vi ställer höga krav på våra råvaror i upphandling. Våra leverantörer av livsmedel är Menigo samt Mälardalens frukt och grönt. När vi har möjlighet serverar vi nötkött från Ösby Naturbruksgymnasium och kommer snart att även få potatis från årets skörd, säger Madeleine Boström.

Sala kommuns måltidsenhet har 64 medarbetare i 24 tillagningskök och 2 mottagningskök på förskolor skolor och äldreboenden. De köken lagar cirka 4.200 portioner lunch per dag.

Fakta om inköpta livsmedel i Sala kommun 2020

  • Andel ekologiska livsmedel: 31%
  • Co2 utsläpp/kg livsmedel: 2,8
  • Andel svenska köttråvaror: 87%
  • Andel svensk fågel: 99,5%

Aktiviteter i Sala på offentliga måltidens dag

I våra 14 skolkök och 9 förskolekök kommer lunchmåltiden vara en önskerätt som barn och elever har önskat.

Plats: Sala kommuns 14 skolor och 9 förskolor.
Tid: Lunch.

Kontaktperson: Monica Pettersson Sillén, telefon 0224-74 74 62.

Bryggeriet i Sala kommun kommer under dagen duka bord i hösttema och avnjuta en trerätters måltid i höstens alla färger.

Plats: Bryggeriet i Sala kommun.
Tid: Kl. 12.00.

Kontaktperson: Robbin Höglund, telefon 0224-74 74 69.

Avdelningarna på Björkgårdens äldreboende tävlar om att förhöja måltidsupplevelsen med den allra finaste dukningen i samband med att lunchen serverar. En jury kommer att utse en vinnande avdelning som får ett pris från köket.

Plats: Björkgårdens äldreboende i Västerfärnebo.
Tid: Kl. 12-13.

Kontaktperson: Jens Torsell, telefon 0224-74 74 48.

Ekebygården i Sala kommun kommer under dagen avnjuta en trerätters måltid i trevligt sällskap.

Plats: Ekebygården.
Tid: Under dagen.

Kontaktperson: Robbin Höglund, telefon 0224-74 74 50.

Jakobsbergsgården i Sala kommun uppmärksammar den offentliga måltiden hela veckan med en tipspromenad där alla deltagande avdelningar får örter att förgylla maten med, samt att den vinnande avdelningen får en smakkorg av köket.

På torsdagen kommer gycklare och underhåller i trädgården om vädret tillåter. En minnesutställning med smakprov på höstens alla grönsaker och frukter blir ett härligt inslag. Till lunch kommer det serveras en buffé av småplock med smaker hämtade från Europa. Vi kommer andas, smaka och prata mat hela veckan.

Plats: Jakobsbergsgården.
Tid: Hela veckan.

Kontaktperson: Robbin Höglund, telefon 0224-74 74 50.

För kommunens högstadieelever kommer det att arrangeras en minimässa med smakprov i samband med lunchserveringen. Det blir även ett tillfälle att lyssna in elevernas synpunkter och önskemål om skolmaten.

Plats: Vallaskolan, Sala.
Tid: Kl. 11-12.

Kontaktperson: Madeleine Boström, telefon 0224-74 74 52.
Vallaskolan finns på Instagram:
@vallaskolanskokrestaurang

SAPERE - att uppleva mat med alla sinnen. Måltidsenhetens kök inspirerar förskolor och fritidshem att genomföra olika övningar med SAPERE-metoden under dagen. Exempel: gissa smaken, blindtest av lukter, att förstå hur sinnena samverkar i smakupplevelsen.

Plats: Förskolor och skolors fritidshem i Sala kommun.
Tid: Under dagen.

Kontaktperson: Monica Pettersson Sillén, telefon 0224-74 74 62.

Åkraskolan bjuder på skollunch med inspiration från ett land som eleverna har valt.
Åkraskolan är en multikulturell skola med cirka 15 olika nationaliteter. I varje klass har elever röstat fram tre länder. Dagens skollunch och måltidsmiljö kommer att ha inspiration från Syrien som har fått flest röster av samtliga elever. Det blir en syriansk variant av tacos som serveras.

Plats: Åkraskolan och Gärdesta modulskola, Sala kommun.
Tid: Kl. 10.50-12.15.

Kontaktperson: Helena Andersson, telefon 0224-74 74 59.

 

Kökspersonal skär upp pizza.
Sala kommuns 26 kök på skolor, förskolor och äldreboenden uppmärksammar den 15 oktober den offentliga måltidens dag.

 

Kontakt

Susanne Pettersson, Måltidschef
0224-74 74 41 maltidsenheten@sala.se