StartKommun och politikPress och nyheterNyheter - listningSkandinaviens största modulskola färdig i Sala
Pressmeddelande 2018-07-30, kl. 08:00
Logotyp
Publicerad 2018-07-30
Uppdaterad 2020-01-17 14:54

Nu står Skandinaviens största modulskola på plats i Sala. Och den har byggts i högsta kvalitet på bara tre månader. Skolan ersätter tills vidare den fuktskadade Åkraskolan.

Det är svårt att föreställa sig, att när markarbetena påbörjades här i påskas så var det första man gjorde att röja bort snön. Sedan blev allt till en oformlig leråker. Men redan den 2 maj kunde tre långtradare leverera de första modulerna som lyftes på plats för att forma Gärdesta modulskola i Sala.

Knappt tre månader senare har 161 fabriksnya moduler monterats ihop till en 5.340 kvadratmeter stor och toppmodern skola i två våningar som innehåller både klassrum, slöjdsalar, personalutrymmen, mottagningskök, matsal, hiss, kuratorexpedition och sjuksköterskemottagning. Här ska 350 elever gå från skolstarten nu i augusti.

I januari i år beslutade Sala kommun att den fuktskadade Åkraskolan måste ersättas med en ny skola så snart som möjligt.

Byggaren Mattias Kvist och Sala kommuns projektledare Hans Andersson har hållit ihop trådarna kring den nya modulskolan.
Byggaren Mattias Kvist och Sala kommuns projektledare Hans Andersson har hållit ihop trådarna kring den nya modulskolan

Det har gått fantastiskt fort att bygga den nya skolan, mitt under semestertider dessutom. Men så har också alla jobbat under både kvällar och helger för att kunna hålla tidsplanen, berättar Mattias Kvist på det Salabaserade byggföretaget FÖ Byggnads AB, som är huvudentreprenör i projektet.

Underentreprenörerna hade i princip fulla orderböcker när Sala kommun beslutade att skolprojektet måste dra igång. Men underentreprenörerna bestämde sig för att det här bara skulle gå att genomföra. Och det gick ju, menar Mattias Kvist.

Sammanlagt har 177 personer arbetat ute på byggarbetsplatsen. Nu står 800 flyttkartonger packade i Åkraskolan för att börja flyttas över till den nya skolan.

Utomhus pågår fortfarande arbeten för att göra i ordning skolgården med lekutrustningar och annat. Intill skolan byggs dessutom en lekpark med hinderbana.

Den ska både eleverna och de boende i området kunna använda, berättar projektledaren Hans Andersson på fastighetsenheten vid Sala kommun.

Kommunen söker EU-bidrag till den här lekparken.

Utomhus byggs även platser för bilar och bussar för att lämna och hämta eleverna på.

Vi eftersträvar en backningsfri zon på hela skolan, förklarar Mattias Kvist.

När vi besöker den nya skolan så känns det oerhört behagligt att kliva in från 33-gradig utomhusvärme till en inomhustemperatur som just denna dag håller sköna 22,3 grader.

Vi har installerat ett fantastiskt bra klimatsystem i den här modulskolan, säger Mattias Kvist.

Och Hans Andersson berättar att ljudisoleringen också håller toppklass. Sala kommun hyr de 161 modulerna av företaget Cramo Adapteo i Västerås i fyra år för en kostnad av 37 miljoner kronor.

Fördelen med den här skolan är att den är flyttbar. Den kan dessutom växa med en våning till, eller minska med en våning eller genom att man hyr ut lokaler till andra verksamheter, om elevantalet förändras, berättar Hans Andersson.

Det är fantastiskt att kommunen och ett antal entreprenörer har kunnat åstadkomma något så här stort och bra på så kort tid, fortsätter han.

Och jo, det kan vara idé för elever och personal att skaffa sig stegräknare. För den längsta korridoren i nya Gärdesta modulskola mäter 106 meter!

Mer information

Anders Wigelsbo (C), ordförande
0224-74 71 01 anders.wigelsbo@sala.se
Hans Andersson, Fastighetschef
0224-747938 hans.andersson@sala.se

FÖ Byggnads AB, Mattias Kvist, Byggledare
070-495 60 02 mattias.kvist@fobygg.se

Relaterade kategorier