StartTillsyn tobak
Informationstjänst
Publicerad 2024-07-26
Uppdaterad 2024-08-15 11:19
Bygg och miljö - Sala Heby


Myndighetsutövningen inom bygg-, miljö- och livsmedelsområdet handläggs kommungemensamt av Sala kommun och Heby kommun. Kommunerna har egna beslutsfattande politiska nämnder.

Kommunen gör regelbundna tillsynsbesök på de butiker som säljer tobak, e-cigaretter och tobaksfria nikotinprodukter

Miljöenheten ansvarar för att kontrollera så att lagen om tobak och liknande produkter och lagen om tobaksfria nikotinprodukter följs. Det innebär att kommunen gör regelbundna tillsynsbesök på de butiker som säljer tobak, e-cigaretter och tobaksfria nikotinprodukter.

Ibland görs tillsynen tillsammans med Polisen som också har ansvar för tillsynen av dessa områden.

Hur går tillsynen till?

Yttre tillsyn

Om du säljer tobak, e-cigaretter och tobaksfia nikotinprodukter får du regelbundet tillsyn av miljöenheten. De flesta tillsynsbesök är oanmälda. Vid besöken kontrolleras bland annat att försäljningen sker i enlighet med tillståndet och att verksamheten följer lagen.

Kontrollköp är en metod som används där verksamhetens ålderskontroll granskas. En ungdom handlar produkt med åldersgräns och återkopplar bland annat ifall legitimation efterfrågas.

Efter besöket får du som verksamhetsutövare en rapport där eventuella brister som noterats vid besöket redovisas. Om tillsynsbesöket visar på många eller allvarliga brister gör vi ett återbesök för att följa upp att bristerna åtgärdats.

Inre tillsyn

Du som säljer tobak får också så kallad inre tillsyn, som inte innebär platsbesök. Inre tillsyn är kontroll och uppföljning av tillståndshavarens personliga och ekonomiska förhållanden. Vi hämtar uppgifterna från andra myndigheter. Framkommer det uppgifter som tyder på brister kommunicerar vi dem med tillståndshavaren.

Vid den inre tillsynen kontrollerar vi bland annat:

  • anmälan om förändring
  • lämplighet
  • ägarförhållanden
  • finansiering och ekonomiska förhållanden.

Vad händer efter tillsynen?

Efter tillsynen skickas alltid en rapport med det som noterats under tillsynen. Om det finns behov har du som verksamhetsutövare möjlighet att svara och ge din bild av de avvikelser som noterats.

Om det finns brister kan kommunen besluta att ni ska rätta till bristerna.

Beslutet kan förenas med ett vite, som är en avgift som företagaren ska betala ifall bristerna inte åtgärdas.

Kommunen kan även besluta om en varning eller förbud. Om bristerna är allvarliga eller upprepade kan miljöenheten besluta om att återkalla tobakstillståndet, då får butiken inte längre sälja tobak.

Du har rätt att överklaga beslutet hos Förvaltningsrätten. Information om hur överklagan går till skickas med beslutet.

Rökfria miljöer

Utöver ovan nämnd tillsyn, är miljöenheten även ansvarig för tillsyn av rökfria miljöer. I dessa miljöer kan tillsyn utföras riktat, vid klagomål eller i samband med annan rutintillsyn som miljöenheten är ansvarig för. Enligt lagen om tobak och liknande produkter är rökning förbjuden på nedanstående platser. På dessa platser är ansvarig ägare eller den som disponerar området, skyldig att till exempel genom skyltning tydligt informera om rökförbudet. Askfat får inte vara utplacerade på dessa platser. Om det visar sig att rökförbudet inte följs har kommunen rätt att kräva åtgärder.

Platser där rökförbud råder

  1. i lokaler avsedda för barnomsorg, skolverksamhet eller annan verksamhet för barn eller ungdom samt på skolgårdar och på motsvarande områden utomhus vid förskolor och fritidshem,
  2. i lokaler som är avsedda för hälso- och sjukvård,
  3. i lokaler som är avsedda för gemensamt bruk i bostäder och inrättningar med särskild service eller vård,
  4. på färdmedel i inrikes kollektivtrafik eller i lokaler och andra utrymmen som är avsedda att användas av den som reser med sådana färdmedel och på motsvarande områden utomhus,
  5. i restauranger och på andra serveringsställen,
  6. i andra lokaler än sådana som avses ovan när en allmän sammankomst eller en offentlig tillställning anordnas och i lokaler som är avsedda att användas av den som deltar i sammankomsten eller tillställningen,
  7. i andra lokaler än sådana som avses ovan om allmänheten har tillträde till lokalerna,
  8. på inhägnade platser utomhus huvudsakligen avsedda för idrottsutövning,
  9. lekplatser som allmänheten har tillträde till, och
  10. vid entréer till sådana lokaler och andra utrymmen som avses i 1-7 som allmänheten har tillträde till.

Miljöenheten
0224-74 70 00 alkoholtobak@sala.se

Relaterade länkar