Nyhet
Publicerad 2020-06-16
Uppdaterad 2020-07-24 14:26

Upplev och utforska Sala kommun i sommar. Här finns allt från mysiga caféer till flera mil av vandringsleder att upptäcka.

Det finns massvis av spännande och intressanta aktiviteter att göra på hemmaplan i sommar. Istället för att lyfta blicken och spana utanför Sala och Västmanland, kanske det är läge att fokusera på det som finns i närområdet. Du vet väl dessutom att Sala är den största kommunen till ytan i länet? Det finns därför många guldkorn att upptäcka och stor variation på det som erbjuds.

Tips på naturupplevelser

I Sala kommun finns det mycket natur att utforska. Hälleskogsbrännan, ett flertal badplatser och fiskesjöar är bara en bråkdel av det som finns här. Sen bjuder givetvis landskapet in till trevliga vandrings- och cykelleder för att inte tala om alla ställen som kan bli dina nya favoritplatser vid picknickutflykten.

Hälleskogsbrännan

Se den vackra och storslagna naturen komma tillbaka, i brandens spår. En utflykt till brandområdet och Grävlingsberget gör dig inte besviken.

Gruvdammsrundan

Utforska gruvans vattensystem med vacker miljö längs vandringssträckan. Det finns olika sträckor att gå, men går du hela slingan är det en promenad på 26 kilometer.

Information om Gruvdammsrundan

Gröna Gången

Vandra från Stadsparken till Måns-Ols. Gröna gången följer vattendragen och dammvallarna som byggts för Sala Silvergruvas vattensystem. Leden börjar vid Ekeby dammar i centrala Sala, sträcker förbi Mellandammen, fortsätter utefter sjön Långforsen och ansluter även till Gruvdammsrundan i Järndammen.

Information om Gröna Gången

Cykelturer (broschyr Cykla i Sala)

Upplev Sala kommun från cykelsadeln. I broschyren hittar du tips på cykelturer längs trevliga vägar.

Broschyren Cykla i Sala

Naturen i Svartådalen

Utforska naturen: cykla, vandra, ha picknick – det finns något för alla.

MTB-bana vid Sala Silvergruva (Knektleden)

Om du vill ha en lite klurigare och svettigare naturupplevelse på cykel, kan du cykla mountainbike-leden Knektleden.

Information om Knektleden

Tips på sevärdheter och aktiviteter

Du kan lära dig om historia, titta på gamla vackra hus eller uppleva livet på landet. Sala kommun består av mycket landsbygd där vackra gårdar avlöser varandra och de centrala delarna av staden är uppbyggd av gamla kvarter.

Kulturvandra på egen hand

Kom in till turistinformationen och hämta den kostnadsfria broschyren Kulturvandra i Sala. Den innehåller 20 kultur- och konsthistoriska objekt, som du kan se under en promenad på ungefär 2,5 kilometer.

Information om kulturvandring

Kulturvandra i Sala (broschyr)

Guidad stadsvandring i Sala

Vandring genom Sala som leds av en kunnig guide. Du får ta del av en innehållsrik historia om pengar, maktstrider och storvulna planer med stadens gränder som fond.

Information om stadsvandring

Stadsparken i Sala

Här finns en stor lekpark, minigolfbana, café och en restaurang. Det finns även ställplatser för husbilar. Det är även perfekt för picknick i härlig grön miljö.

Området kring Sätra Brunn

Ta en promenad i parken och bland de vackra husen. Njut av miljön kring den gamla kurorten.

Fler tips om hemester i Västmanland

Destination Sala

På destinationsala.se hittar du tips på fler besöksmål och aktiviteter.

Vastmanland.se

På vastmanland.se finns det information om besöksmål och sevärdheter i hela länet.

Vilka naturreservat i Västmanland har du besökt?

Vilka naturreservat i Västmanland har du besökt? Det här är en lista med alla länets naturreservat, där du kan kryssa i vilka du har besökt.