StartKommun och politikPress och nyheterNyheter - listningBiologisk mångfaldsdag firas i Salas stadspark
Nyhet
Publicerad 2019-05-17
Uppdaterad 2020-01-17 14:54

Sala firar biologiska mångfaldens dag med hotell, frön och honung onsdag 22 maj kl. 9.30–10.30

Tordyvel. Foto: Erik Hansson
Tordyvel. Foto: Erik Hansson

Biologiska mångfaldens dag

Onsdag den 22 maj  klockan 9.30–10.30
Paviljongen i Sala Stadspark 

FN-dagen Biologiska mångfaldens dag uppmärksammas i hela Sverige just den 22 maj med en mängd olika evenemang.Det arrangeras allt från humlesafari till fladdermuslyssning, fjärilsbingo, krypletning och fågelvandring. 

I Sala är det kommunens Barn- och utbildningskontor, Samhällsbyggnadskontoret, Bürgers och Sala-Heby Energi som tillsammans står bakom den här speciella dagen.

Arrangemanget synkroniseras med gratisbussarna från Möklinta, Sätrabrunn, Ransta och Västerfärnebo så att även förskolorna därifrån ska kunna delta.

Det bjuds på honung för provsmakning och handelsträdgården Bürgers delar ut fröpåsar till alla förskolor. Är det fint väder så kan man ju ta med sig matsäck och göra en heldag i stadsparken och lekparken.

 – Förskoleeleverna har tävlat om ett insektshotell som nu ska delas ut. De har tävlat genom att hjälpa till i kampanjen Håll Sverige Rent, berättar Linn Hemlin som är miljöstrateg i Sala kommun.

På bara två år har dagen etablerat sig som en av Sveriges största naturhögtider och i år arrangerar naturorganisationer, kommuner, skolor, myndigheter och privatpersoner över 200 aktiviteter runt om i landet, från Kiruna i norr till Ystad i söder. Det görs både för att visa upp vår artrika natur och för att uppmärksamma en av vår tids stora ödesfrågor – den oroväckande snabba förlusten av biologisk mångfald.

En artrik och varierad natur är en viktig försäkring inför framtiden. FN:s vetenskapliga expertpanel för biologisk mångfald, IPBES, slog i sin senaste rapport fast att naturen och den biologiska mångfalden utgör ett säkerhetsnät, som är "ansträngt till bristningsgränsen".

Den uppmärksammade IPBES-rapporten konstaterade att skydd och återskapande av natur är viktiga delar av lösningarna både för klimatkrisen och för mänskligheten.

 – För att bevara den biologiska mångfalden är det viktigt att det inte bara känns som ett teoretiskt begrepp, vi måste visa upp vad den biologiska mångfalden faktiskt är, säger Moa Pettersson, talesperson för Biologiska mångfaldens dag-initiativet.

 – Det hoppas vi kunna göra med hjälp av alla de aktiviteter som sker över hela landet. Aldrig förr har så många olika naturaktiviteter skett runt samma datum i Sverige. Det är inte bara en högtidsdag för naturen, det handlar också om folkbildning

Mer information

Sala kommuns miljöstrateg Linn Hemlin berättar gärna mer om Salas arbete med den biologiska mångfaldens dag.

Linn Hemlin, Miljöstrateg, 0224-74 74 14, linn.hemlin@sala.se