StartVattentjänstplan för Sala kommun
Informationstjänst
Publicerad 2024-05-02
Uppdaterad 2024-05-02 20:03

Sala kommun har tagit fram ett samrådsförslag till vattentjänstplan. Samrådet pågår 6 maj till 27 maj. Välkommen att lämna synpunkter!

Kommunstyrelsens ledningsutskott fattade 2023-04-24 beslut om att sända ut förslaget till Vattentjänstplan för Sala kommun på samråd. Möjlighet ges härmed att lämna synpunkter på samrådsförslaget. 

Samrådet pågår 627 maj

Bakgrund

Riksdagen beslutade 2022-06-22 om ändringar i Lag (2006:412) om allmänna vattentjänster (LAV) och införde ett krav på att samtliga kommuner ska ta fram och ajourhålla en vattentjänstplan. En vattentjänstplan ska innehålla kommunens långsiktiga planering av hur behovet av allmänna vattentjänster ska tillgodoses och vilka åtgärder som behöver vidtas för att upprätthålla funktionen i allmänna VA-anläggningar vid skyfall.

Vattentjänstplanen ska hanteras på samma sätt som andra planer som lyder under plan- och bygglagen, och processen för vattentjänstplanen blir därför lik den för översiktsplanen. Det innebär bland annat att vattentjänstplanen ska samrådas och granskas innan antagande i kommunfullmäktige. Liksom en översiktsplan är vattentjänstplanen inte juridiskt bindande utan vägledande.

Det här är första gången som Sala kommun tar fram en vattentjänstplan. Planen bygger till stor del vidare på kommunens befintliga Vatten- och avloppsplan från 2021 men innehåller kompletteringar i enlighet med de nya bestämmelserna i LAV. 

Tyck till om förslaget

Under samrådstiden finns planhandlingarna tillgängliga nedan samt på Medborgarkontoret, Stora torget 1, Sala. Handlingarna kan även beställas från Sala kommun via e-post, kommun.info@sala.se eller via Kontaktcenter på telefon 0224-74 70 00.

Vattentjänstplan för Sala kommun - samrådshandling

Bilaga 1 - Undersökning för betydande miljöpåverkan

Följebrev

Protokollsutdrag KSLU 2024-04-24

Så här lämnar du dina synpunkter

Synpunkter på planförslaget ska lämnas skriftligen till Kommunstyrelsens förvaltning via brev eller e-post: 

Postadress: Kommunstyrelsens förvaltning, Planering och Utveckling Box 304, 733 25 Sala 

E-post: kommun.info@sala.se 

Märk brev eller e-post med "Synpunkter samråd Vattentjänstplan för Sala kommun". 
Den som vill lämna synpunkter på förslaget ska göra det senast den 27 maj 2024.