StartKommun och politikPress och nyheterDriftinformation allmänna gator, vatten och avlopp
Informationstjänst
Publicerad 2024-01-18
Uppdaterad 2024-05-31 11:25

Här kan du se akuta och planerade driftstörningar för allmänna gator och allmänt vatten och avlopp. Tänk på att när vattnet har släppts på igen ska du alltid spola ur kranen tills vattnet är kallt och klart, innan du dricker det eller använder det i matlagning.

Detta gäller vid alla driftstörningar

 • Tiden för avstängning/störning är ungefärlig och kan ändras utan särskilt meddelande.
 • Håll alla kranar stängda och gör inga arbeten på dina egna ledningar under tiden som vårt arbete pågår. Vattnet kan stängas av senare och sättas på tidigare än planerat. 
 • Vattnet kan vara missfärgat efter en avstängning. Läs mer om missfärgat vatten längre ned på sidan.  
 • Vid arbete i gator ber vi om visad hänsyn för anläggarna, tänk på att området är en arbetsplats och respektera ev. avspärrningar och/eller passera med låg fart. 

Driftmeddelanden

Driftstörningarna gäller vatten och avlopp och/eller trafikstörningar och visas i listan nedan. Om det finns en driftstörningen visas en bild nedåt, klicka på den för att få fram mer information om störningen.  

Driftstörningar för vatten och avlopp visas även med en markering i kartan nedan. Klicka på ikonen för att få mer information. De blå punkterna visar vilka fastigheter som berörs. Zooma i kartan med plus och minus i kartbilden. Flytta kartan med hjälp av muspekaren eller två fingrar.

Få sms vid vattenavbrott

Information om driftstörningar informeras via webbplatsen och vid behov kan även lappar delas ut eller dörrknackning ske i aktuellt område. Ofta går vi även ut med sms till de telefoner som är registrerade på aktuella adresser. Alla som är anslutna till tjänsten får då ett sms om vi tillfälligt behöver stänga av vattnet till deras fastighet vid driftstörningar eller planerade VA-arbeten. 

 

Vilken information skickas ut via sms-tjänsten?

Exempel på händelser när vi skickar ut information via sms är:

 • Vattenavstängning
 • Förändring av vattenkvalitet
 • Vattenläckor
 • Otjänligt vatten
 • Kokningsrekommendation
 • Planerade VA-arbeten

Vid akuta händelser eller när många kunder bli drabbade går vi även ut med information på vår webbplats www.sala.se. 

Behöver jag anmäla mig?

Du får automatiskt våra sms om du är skriven på en adress i Sala kommun och har en mobil registrerad på denna adress. Du kan söka på ditt mobilnummer för att se om vi redan når dig på detta sätt.

Du måste manuellt registrera ditt mobilnummer om du har:

 • skyddat nummer
 • oregistrerat kontantkort
 • äger ett hus på en adress som du inte är skriven på
 • använder ett företagsabonnemang
 • vill få sms om driftstörning hos en anhörig som bor i Sala kommun

Hur avanmäler jag mig?

Om du inte vill få information om driftstörningar, till exempel till ditt barns telefon, så fyller du i formuläret nedan för att göra en avanmälan. 

Behöver jag betala för sms-tjänsten?

Nej, det kostar inget att vara registrerad till SMS-tjänsten eller att få sms vid driftstörningar.

Så hanterar vi personuppgifter

Vi använder inte ditt telefonnummer i några andra sammanhang och vi hanterar dina personuppgifter i enlighet med Dataskyddsförordningen (GDPR). Du kan läsa mer om detta här

Om vattnet är missfärgat efter en vattenavstängning

Vattnet kan vara missfärgat efter en avstängning. Missfärgningen beror oftast på rost och är normalt inte skadligt. Låt kranen rinna tills missfärgningen försvunnit så kan du använda vattnet som vanligt. Om rosten inte försvinner efter cirka 15 minuters spolning bör du kontakta oss.

Tvätt som missfärgats av rost bör tvättas om innan den torkat. Ibland kan det hjälpa med en liten tillsats av citronsyra, vinsyra eller oxalsyra i tvättvattnet. Skölj sedan tvätten väl.

Fällningar, såsom rost, i vattnet kan också göra att filter i hushållsmaskiner som är kopplade till vattenledningen kan sätta igen. Undvik att använda exempelvis tvättmaskin, diskmaskin och espressomaskin medan vattnet är missfärgat. Se till att alltid först spola genom dina vanliga vattenkranar, vid till exempel handfat och diskho, innan du använder hushållsmaskiner kopplade till dricksvattnet.

Undvik också att spola i toalettstolen tills dess du har spolat genom dina kranar eftersom partiklar i vattnet kan fastna spolningsmekanismen och göra att stolen börjar rinna.

Om du behöver koka vattnet innan du använder det

Skulle det vara så att vi i något sammanhang rekommenderar dig att koka vattnet innan du dricker det eller använder det i matlagning kan du läsa mer om hur du gör på Livsmedelsverkets webbplats