Fokusområden
Den nya socialtjänstlagen har ännu inte beslutats av riksdagen, men förväntas göra det under våren 2025. Regeringen har tagit fram en proposition, vilket är ett färdigt lagförslag som skickas till riksdagen för beslut. Enligt den nya lagen ska Socialtjänsten arbeta mer utifrån följande fokusområden.
Det förebyggande arbetet inom socialtjänsten blir lagstadgat och socialtjänsten ska arbeta förebyggande inom alla verksamhetsområden. Socialtjänsten ska jobba för att tidigt förebygga sociala problem – innan problemen har uppstått eller vuxit sig stora.
Socialtjänsten ska vara lätt tillgänglig och finnas nära invånarna, det kan vara både fysiskt och digitalt. Det ska vara enkelt att kontakta och att ha kontakt med socialtjänsten. Den enskilde ska få ett gott bemötande och kontakt med personal med rätt kompetens.
Socialtjänsten ska säkerställa att bästa tillgängliga kunskap styr arbetet i de olika verksamhetsområdena. Verksamheter ska arbeta utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet.
Socialtjänsten ska ha en helhetssyn kring människan och erbjuda insatser som är individanpassade, tidiga och lättillgängliga. Med den nya lagen kan socialtjänsten nu erbjuda fler insatser utan att behöva göra en individuell behovsprövning, vilket gör att hjälpen kan ges innan problemen har växt sig stora. Det innebär att insatser kan ges på ett enklare sätt.
Socialtjänsten ska ansvara för övergripande planering av insatser till alla invånare, med målet om en lätt tillgänglig socialtjänst och att det förebyggande perspektivet med tidiga insatser ska finnas med. När det behövs ska planeringen göras i samverkan med andra, både inom och utanför den egna kommunen. Det kan till exempel handla om samverkan med skola, samhällsbyggnad, ideella organisationer eller regional hälso- och sjukvård.
Socialtjänsten ska främja jämställda och jämlika levnadsvillkor. Det handlar om att alla ska bemötas och få insatser utifrån behov, inte utifrån stereotypa föreställningar om exempelvis kön. Genom att lägga mer fokus på jämställdhet kan socialtjänsten bli mer uppmärksam på omotiverade skillnader, och se till att dessa inte bevaras eller förstärks.
Barnrättsperspektivet stärks på flera punkter. Exempelvis vid bedömning av barnets bästa ska hänsyn tas till barnets åsikter. Dessutom ska barnet få kontinuerlig information som är anpassad efter ålder, mognad och individuella förutsättningar, och det ska säkerställas att barnet har förstått informationen.
Socialtjänsten ska arbeta för att varje individ ska kunna leva ett värdigt liv och känna välbefinnande. Med ett värdigt liv menas bland annat självbestämmande, respekt för privatliv, delaktighet och ett gott bemötande.
Mer om projektet
Uppdragsbeskrivning
Med stöd av statliga medel arbetar en verksamhetsutvecklare med projektledningen av omställningen till ny socialtjänstlag.
- Arbetet fokuserar bland annat på läges- och behovsanalys, där aktuella behov och resurser noggrant utvärderas och kartläggs.
- Bland annat har det gått ut en enkät till kommunens invånare med frågor om framtidens socialtjänst.
- Vård- och omsorgskontoret arbetar i nära samverkan med övriga kommuner i länet utifrån omställningen till ny socialtjänstlag.
Läs mer
Hållbar socialtjänst – En ny socialtjänstlag - Regeringen.se
Ny socialtjänstlag 2025 – förberedelser och förändringar - Socialstyrelsen
Pågående
2024-09-02