
Projektet omfattar utredning, projektering, rivning av gamla skolhuset, nybyggnation av Åkraskolan f-6 och utbyggnad av Åkra förskola, anpassning av skolkök och matsal samt anläggning av ny skolgård.
Startbesked till projektet togs i Kslu 2021-03-24, Dnr 2021/279 § 41.
Upphandlad entreprenör är ByggDialog och vi har tillsammans med skolledning och rektorer påbörjat arbetet genom studiebesök på de relativt nybyggda skolorna Valla och Ransta. Vi fångar tillsammans upp allt det bra som gjorts och få fram synpunkter och idéer på vad som kan förbättras.
Projektet drivs partneringform där vi tillsammans med alla aktörer gemensamt driver projektet framåt. Ett viktigt motto som alla ska följa är "Laget före jaget".
Information om projektet kommer fortlöpande att uppdateras på den här sidan.
Projektuppdatering 12
Nu har en större del av Åkraskolan rivits och saneringen av mark pågår enligt den åtgärdsplan som har tagits fram och godkänts av Miljöenheten.
Fredagen den 14 april lämnades ansökan om bygglov in. När beslut om bygglov är klart så genomförs ett tekniskt samråd med kommunens bygg- och miljöenhet för att ett startbesked ska kunna beviljas. Därefter kan produktionen av den nya skolan starta. Se fasadritningarna i bilaga nedan.
Det pågår nu ett omfattande arbete med att göra klart och granska alla bygghandlingar som ska ligga till grund för byggnationen.
Parallellt med det så arbetar landskapsarkitekten med en lösning för dagvattenhantering, vilken kommuniceras med och ska godkännas av Sala kommuns VA-enhet.
Ett fortsatt arbete pågår samtidigt med att spika tidsplanen för byggnationen för att få skolan klar i god tid innan den ska tas i bruk.
Projektuppdatering 11
Nu har en större del av Åkraskolan rivits ovan mark och nu rivs de gamla uttjänta skyddsrummen som är under mark. MSB har godkänt att skyddsrummen rivs och ställt krav på att nya ska byggas.
Vi har fått svar på analysen av de utökade markproverna och dessa har vi, tillsammans med en åtgärdsplan, skickat till Miljöenheten för utlåtande.
Arbetet fortsätter tillsammans med ByggDialog, arkitekt, skolverksamheten, projektörer och installatörer med frågor kring detaljer, teknik och funktioner för att få en så väl fungerande skola som möjligt. Det handlar om allt ifrån för utrustning till slöjd- och matsal, storkökets utformning, skolgården, brand- och inbrottsskydd samt en rad andra frågor. Några av dessa stora frågor är logistiken kring skolan med av- och påstigning för elever, parkering för personal, sophantering med mera.
Parallellt med detta arbetar vi tillsammans med att ta fram lösningar för fasadmaterial och fasadens utformning.
Tillsammans med kommunens VA-enhet planerar vi en ny matning av kallvatten till skolan. Parallellt arbetar landskapsarkitekten med en lösning för dagvattenhantering, vilken ska kommuniceras och godkännas av VA-enheten.
Sala-Heby Energi arbetar med att planera en ny transformatorstation för att säkerställa elförsörjningen till byggnaderna. Den beräknas stå på plats och tas i drift under 2024.
Det pågår också ett intensivt arbete med tidsplaneringen för att få till ett så optimalt flyt som möjligt när produktionen väl sätter igång och det är många moment som ska samordnas.
Tyvärr har vi haft inbrott i arbetsbodar och maskiner där det bland annat stals verktyg och kläder. Händelsen är polisanmäld.
Projektuppdatering 10
Rivningsarbetet pågår med tre maskiner och byggnaderna plockas ner bit för bit. Armeringsjärn separeras från betong och sorteras. Vi har godkända miljöprover på betong och tegel, vilket gör att vi kan använda detta till fyllnadsmaterial. Därmed kan vi hålla ner kostnaden för fyllnadsmaterial och transporter.
Samtidigt så har analysen av markprover påvisat föroreningar i marken. Därför behöver vi göra ytterligare markprover. Detta för att kunna säkerställa vart förorenade massor ska transporteras för omhändertagande och så att vi inte kör bort rena massor till en högre kostnad än vad som annars skulle vara fallet. Arbetet fortsätter, tillsammans med ByggDialog AB, arkitekt, skolverksamheten, projektörer och installatörer, med att få klart skolans, förskolans och storkökets utformning.
Ytterligare frågor som hanteras är exempelvis brand- och inbrottsskydd, skolgården utformning, skolans exakta placering på tomten, logistiken kring skolan med av- och påstigning för elever, samt en rad andra frågor. Det pågår också ett intensivt arbete med tidsplaneringen för att få till ett så optimalt flyt som möjligt när produktionen väl sätter igång. Det är många moment som ska samordnas. Bland annat ska gamla skyddsrum rivas och nya ska byggas. Parallellt med detta arbetar vi tillsammans med att ta fram lösningar för fasadmaterial och all teknik och när detta är klart kommer vi att ha en väl underbyggd kostnadskalkyl som ska ligga till grund för projektets totalkostnad.
Projektuppdatering 9

Rivningen av Åkraskolan är nu påbörjad och sker med en stor grävmaskin med en kraftig gripklo. Byggnaden plockas ner bit för bit och materialet källsorteras i olika containrar som senare kommer att forslas bort för att omhändertas.
I skrivande stund så är de båda slöjdsalarna bortplockade. Rivningen beräknas vara klar i juni.
I samband med rivningsarbetet så omhändertar vi det material som kan användas, däribland fönster och tegel. Tidigare har lysrörsarmaturer, wc-stolar, handfat och vattenkranar plockats bort och används i andra av kommunen ägda fastigheter.
Arbetet pågår alltjämt (tillsammans med ByggDialog, arkitekt, skolverksamheten, projektörer och installatörer) med att få klart skolans rum, utformning, ventilation, exakt plats på tomten, brand- och inbrottsskydd samt en rad andra frågor.
En av dessa stora frågor är logistiken kring skolan med av- och påstigning för elever, parkering för personal, sophantering och liknande.
Vi arbetar med målsättningen att bygglovsansökan ska kunna skickas in under våren.
Projektuppdatering 8

Måndagen den 23 januari startar rivningen av gamla Åkraskolan. Under onsdagens byggmöte gällande rivningen av Åkraskolan framkom att den inre selektiva rivningen gått bättre och snabbare än förväntat vilket är positivt. Vid efterföljande möte med förskoleverksamheten framkom att de inte ser några hinder för att tidigarelägga starten av rivningen. Detta innebär att vi kan påbörja den tunga rivningen, det vill säga själva byggnaden, redan på måndag. En av effekterna med arbeta i samverkan är att det finns goda förutsättningar att antingen tidigarelägga eller senarelägga arbetsmoment, allt utefter vad som är mest fördelaktigt för projektet.
Till att börja med kommer mittendelen, se karta, att rivas och materialet sorteras i högar och köras bort med förväntad start vecka 11. I nuläget körs 1-2 transporter i veckan med material från den inre selektiva rivningen.
Mer information om det pågående arbetet i projektet kommer i slutet av januari.
Den nya skolan ska stå klar och tas i bruk ht 2025.
Projektuppdatering 7
Tillsammans med ByggDialog, arkitekt och skolverksamheten arbetar vi vidare med lokalprogrammet. Samtidigt pågår ett skissarbete för att hitta den mest effektiva lösningen för skolans placering på tomten, hämta-och lämnazon, parkeringar och utformning av skolgårdsmiljön.
Vi har i samråd med kommunens VA-enhet gått igenom var vi ska koppla på inkommande vatten, avlopp och dagvatten.
Arbetet pågår med skolans utformning, val av stom- och fasadmaterial, brandskydd, lås- och larmfunktioner samt all annan teknik som behövs för skolans drift och förvaltning. Övrig inredning kommer i ett senare skede och ska tas fram i samverkan med skolverksamheten.
Den inre selektiva rivningen är påbörjad där rivningsmaterialet demonteras forslas bort för omhändertagande.
Ett tekniskt samråd med Bygg-&Miljö är genomfört och vi förväntas få startbesked för den yttre rivningen inom kort och kan då påbörja yttre rivning under första kvartalet 2023.
Planering av tillfällig värme, el och vatten under byggtiden är också en viktig uppgift som vi arbetar tillsammans med att lösa nu.
Inga arbeten sker under vecka 52.
Projektuppdatering 6
Tillsammans med ByggDialog AB, arkitekt och skolverksamheten arbetar vi vidare med lokalprogrammet. Samtidigt pågår ett skissarbete för att hitta den mest effektiva lösningen för skolans placering på tomten.
Parallellt med detta arbetar vi brett med val av stom- och fasadmaterial, brandskydd, lås- och larmfunktioner samt all annan teknik som behövs för skolans drift och förvaltning.
Rivningslovet är beviljat och vi inväntar nu miljöinventeringen av skolans invändiga materialstatus. I december kommer en selektiv invändig rivning att påbörjas och forslas bort för omhändertagande.
Ett tekniskt samråd är bokat med bygg- och miljöenheten. Därefter inväntas startbesked för den yttre rivningen. När startbesked finns beviljat påbörjas det yttre rivningsarbetet.
Planering av tillfällig värme, el och vatten under byggtiden är också en viktig uppgift som vi arbetar tillsammans med att lösa nu.
Projektuppdatering 5
Tillsammans med ByggDialog AB, arkitekt och skolverksamheten arbetar kommunens fastighetsenhet vidare med lokalprogrammet enligt tidplanen.
Den geotekniska undersökningen visade, på några enstaka ställen, en del höga värden av farligt avfall vilket medför att vi utökat provtagning för att säkerställa omfattningen och vilka alternativ till omhändertagande vi står inför.
Vid besiktningen av skyddsrummen så visade det sig att dessa har omfattande fuktskador och därmed måste rivas. Ansökan om rivningslov har lämnats in. När vi fått besked om rivning kommer vi att ansöka hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, om permanent avveckling av skyddsrummen. Om inte MSB medger en permanent avveckling kommer nya skyddsrum att byggas.
Utredningen om statusen på storköket, matsalen och idrottshallen har visat att huset har stora brister och problem. Bland annat så har plattan och stommen samma problem som den evakuerade skolan, då det är byggt under samma tidsperiod.
Plattan under storköket är delvis spräckt och oisolerad. Markens lutning kring byggnaden gör att dagvatten rinner in under plattan och på sina håll är det mycket fukt i konstruktionen.
Utifrån de sammantagna parametrarna har det därför beslutats om att det är mest lämpligt att riva byggnaden och att ersätta den med en ny. Informationen har delgivits politikerna.
Förskoledelen har inte denna problematik eftersom den är uppförd enligt senare byggnormer och miljökrav. Den kommer därför att sparas i sin helhet.
Projektuppdatering 4
Tillsammans med ByggDialog, arkitekt och skolverksamheten så arbetar Sala kommuns fastighetsenhet vidare med lokalprogrammet, skolans utformning och innehåll, för nya Åkraskolan helt enligt plan.
Den geotekniska undersökningen är utförd och vi väntar på provsvaren för att kunna säkerställa hållfastheten på marken som ska bebyggas. Provsvaren kommer också att visa på om det finns behov av sanering av marken.
Vi har även besiktigat de befintliga skyddsrummen och inväntar svar på en miljöutredning av den gamla skolan som ska rivas. Det är nödvändiga åtgärder som måste bifogas ansökan om rivningslov.
Vi arbetar dessutom med en kartläggning av skolans storköks status och möjligheterna till utbyggnad av kök och matsal.
Projektuppdatering 3
I projektet med nya Åkraskolan fortsätter arbetet med lokalprogrammet och att klarlägga vilka behov som finns, samt hur dessa behov ska tillgodoses på bästa möjliga sätt. Det arbetet sker tillsammans med ByggDialog AB, arkitekten och skolverksamheten.
Under vecka 35 kommer den geotekniska undersökningen av marken att påbörjas. Syftet med en sådan undersökning är att fastställa jord-, berg- och grundvattenförhållanden. Detta gör man bland annat för att kunna se vilken hållfasthet som marken har för byggnationer.
Projektuppdatering #2
Tillsammans med ByggDialog, arkitekt samt rektorer och skolledning har vi arbetat vidare med lokalprogrammet och det arbetet löper på enligt planen. Vi har genomfört veckovisa möten i syfte att klarlägga vilka behov som finns och hur dessa behov ska tillgodoses på bästa möjliga sätt. Under den gångna perioden har även ett antal underentreprenörer, däribland ett flertal med lokal anknytning, valts ut och kontrakterats för uppdraget samt att ett första uppstartsmöte med alla aktörer har hållits. Nu väntar en period med lägre intensitet med tanke på den stundande semestern. Arbetena återupptas igen under augusti. Det gör att nästa uppdatering av information kommer först i månadsskiftet augusti/september.
Projektuppdatering #1
Arbetet med förberedelser i projektet fortgår enligt planen, där huvudmålet är att ta fram ett lokalprogram. Tillsammans med ByggDialog, arkitekt och verksamheten har vi genomfört studiebesök på Vallaskolan F-6 och på Ransta Skola i syfte att samla information och erfarenheter från dessa byggprojekt om vad som fungerat och vad som kan förbättras.
På grund av skadegörelse har den gamla Åkraskolan omgärdats av byggstaket.
Mer om projektet
Uppdragsbeskrivning
Skolnämnden beslutade i mars 2016 om vägledande riktlinjer för skolbyggnationer vilket innebär en hög nyttjandegrad, flexibel användning med en mångflad av olika lärmiljöer, framtidssäkrad teknik och en trygg, trivsam pedagogisk och stimulerande lärmiljö.
I beställningen från Kontoret för Utbildning och Arbetsmarknad så ska vi tillsammans i projektet skapa:
Plats för elevvolymer motsvarande tre klasser per årskurs i årskurs f-3.
Plats för elevvolymer motsvarande fyra klasser per årskurs i årskurs 4-6.
Plats för Salas särskoleelever i årskurs 1-6.
Utökning av Åkra Förskola med tre förskoleavdelningar.
Pågående
2022-03-01
2025-08-31