StartKommun och politikPress och nyheterNyheter - listningÅrets stipendiater 2022 och mottagaren av Silverskölden
Nyhet
Publicerad 2022-11-10
Uppdaterad 2024-01-05 08:32

Nu har Kultur- och fritidsnämnden utsett 2022 års stipendiater. Föreningsledarstipendiat blev Hans Falk Sala FF och PRO-Ranstaorten. Kristina Eriksson får ta emot kulturstipendiet och Niklas Ulfvebrand tilldelas Kulturarvsstipendiet. Dessutom så får Elin Genneby den anrika Silverskölden för sina fina prestationer inom Triathlon.

2022-års stipendiater

Föreningsledarstipendiet – Hans Falk

Stipendiet tilldelas Hans Falk för sitt mångåriga engagemang i föreningslivet. Hans är aktiv i många föreningar och en eldsjäl som visar att gammal är äldst. Han är en förgrundsfigur inom föreningslivet och många föreningar i Sala kommun har fått ta dela av hans tid och drivkraft. Vi känner alla till hans outröttliga engagemang i Julcupen. Nu är han ordförande i PRO-Ranstaorten och ledamot i Sala FF. Hans aktiva tid i föreningslivet närmar sig 65 år.

Stipendiesumman 32.000 kr delas mellan ledaren och föreningarna.

Kulturstipendiet – Kristina Eriksson

Kulturstipendiet på 25.000 kr tilldelas Kristina Eriksson för hennes pedagogiska förmåga att få andra att utvecklas i ett klassiskt kultututtryck, nämligen teckning. Stipendiaten är nominerad av andra vilket ger stipendiet ett ännu högre värde. Kristina har varit och är en kulturprofil i Sala och efter sin pension har hon fortsatt att lära andra på ideell basis genom gruppen torsdagstecknarna.

Hedersdiplom

tilldelas Tärna folkhögskolas elevförbund för deras mångåriga och oförtröttliga arbete med att stötta folkbildningsverksamheten i kombination med att bibehålla och utveckla den unika "Tärna-andan".

Kulturarvsstipendiet – Niklas Ulfvebrant

Kulturarvsstipendiet på 30.000 kronor tilldelas Niklas Ulfvebrant för hans genuina intresse för Salas historia och specifikt Sala silvergruvas historia. Niklas delar med sig av sin kunskap genom stadsvandringar i Sala, sitt arbete vid Sala silvergruva och genom att skriva böcker. Niklas senaste projekt handlar om att dokumentera bröderna Herberles inflytande på den tidiga metallhanteringen. 

Silverskölden – Elin Genneby

Silverskölden har delats ut till ortens främsta idrottare sedan mitten av 40-talet. Fram till 1962 delades priset ut av lokaltidningen Sala Posten. 1962 övertog lokaltidningen Sala Allehanda priset fram till 2017 då Sala kommun tog över ansvaret att dela ut det anrika idrottspriset.

I år har kultur- och fritidsnämnden beslutat att tilldela Elin Genneby Silverskölden.

När Lisa Nordén genom sin bragd i London OS 2012 gav idrotten Triathlon ett ansikte i Sverige gjorde också årets stipendiat debut i mindre skala i Hallsta Triathlon och i Sala Silvermans stafett tillsammans med syster Emma och svägerskan Emilia. Det blev en femteplats och det gav mersmak. Fem år senare vinner hon sin klass i Sala Silverman och ytterligare två år senare blir det medalj på SM medeldistans. Men det verkliga genombrottet kom detta år, 2022 med seger i Franfurt Iron Man i sin åldersklass och totalt 1:a av alla agegrupper vilket gav henne en biljett till VM i Kona Hawaii. Där blev hon 8:a i sin klass och näst bästa svenska efter proffset Lisa Nordén! En sannerligen värdig Silversköldsvinnare, Elin Genneby, IFK Sala.

Stipendieutdelningen sker på torget skyltsöndag 27 november klockan 14.00. Välkommen!
 

Kontakt

Roger Nilsson, Kultur- och fritidschef
0224-74 78 21 kulturfritid@sala.se

Relaterade kategorier