StartKommun och politikPress och nyheterNyheter - listningSkyddsjakt på kanadagås vid Ekeby dammar
Nyhet
Publicerad 2020-08-21
Uppdaterad 2020-08-21 11:05
Bygg och miljö - Sala Heby


Myndighetsutövningen inom bygg-, miljö- och livsmedelsområdet handläggs kommungemensamt av Sala kommun och Heby kommun. Kommunerna har egna beslutsfattande politiska nämnder.

Den 22 augusti till den 23 augusti kommer Sala Jägargille utföra skyddsjakt på kanadagås vid dammarna i stadsparken i Sala.

Jakten kommer speciellt att vara inriktad mot fåglar som drabbats av änglavingar, en missbildning i den yttersta vingleden som gör att vingpennorna pekar rakt ut från kroppen istället för att ligga jäms med kroppen. Missbildningen uppstår när fågelungar får en kost med större mängder kalorier och för lite vitaminer tex när de matas med bröd. Fåglarna lider inte av missbildningen men får oftast ett förkortat liv då de inte kan flyga. 

Många fåglar under sensommaren

Kanadagäss är flyttfåglar och flytten söderut pågår under några veckor på sensommaren. Då upplever man ofta att det finns väldigt mycket fåglar på stränder och vid dammarna. Fåglarna flyger oftast vidare efter några dagar och ersätts av nya som kommer norrifrån. Senare under hösten kommer det bara att finnas några bofasta Kanadagäss kvar vid dammarna då de flesta har flugit vidare.

Jakt på kanadagås är tillåten mellan 11 augusti och sista december, skyddsjakt är tillåten året runt. Vid pågående jakt kommer jägarna vara tydligt synliga

Kontakt

Anna Winnersjö Edholm, Kommunekolog
0224-74 73 93 byggmiljo@sala.se

Relaterade tjänster