Nyhet
Publicerad 2019-12-03
Uppdaterad 2019-12-05 07:23

Kilbo skola i Västerfärnebo har belönats med Vafab Miljös hållbarhets- och miljöpris Guldäpplet.

Det är för sitt projekt ”Rädda Viggsjön” som eleverna nu belönas med 30.000 kronor.

- Och de säger att de vill satsa även prispengarna på att fortsätta arbetet med att rädda Viggsjön, berättar läraren Helena Hedberg.

Viggsjön i Västerfärnebo, som är en populär badsjö, har haft problem med blågröna alger under flera års tid. När eleverna i Kilbo skola började fråga om varför det var badförbud i sjön, så ledde det fram till vidare funderingar och diskussioner som slutade med att eleverna ville göra något åt försurningen i sjön.

- Kommunekolog Kjell Eklund kom hit och berättade mer om det här. Sedan fick vi kontakt med företaget Kloster Vattenekologi i Garpenberg som arbetar med en metod att lägga i kornhalmsbalar i vattnet, som hämmar tillväxten av alger, berättar Helena Hedberg.

Företaget har bland annat lyckats förbättra vattenkvaliteten i sjön Hönsan i Hedemora med just den metoden.

- Vi fick finansiering först av Sala kommun och sedan via Sala Sparbanks ”sparbanksmiljonen”. Dessutom har vi fått flera lokala sponsorer, säger Helena Hedberg.

Kornhalmsbalarna läggs ut av eleverna och lärare i Viggsjön på hösten och tas upp igen på våren och blir till kompost.
Det är eleverna i årskurs 4-6 som har jobbat mest med projektet ”Rädda Viggsjön”, men tanken är att även eleverna i årskurs 3 ska komma med i projektet framöver. 

I somras fick Kilbo skola även Sala-Heby Energis miljöpris för sitt engagemang i att bekämpa försurningen av Viggsjön. Och en mormor till en av eleverna nominerade för en tid sedan skolan till Vafab Miljös utmärkelse Guldäpplet.

Häromdagen fick eleverna och lärare åka till Stadshotellet i Västerås och ta emot Guldäpplets prischeck på 30.000 kronor. Vafab Miljös motivering lyder så här:

"Kilbo skola prisades för att de låter hållbarhetsarbetet genomsyra alla årskurser, alla ämnen och där inte bara hela skolan engagerats utan hela bygden. Projektet Rädda Viggsjön har fått stor uppmärksamhet och projektet visar att vill en så går det – och att det för Kilbo skola inte var att ta sig vatten över huvudet ens att rädda en sjö"

Viggsjön är två hektar stor, eller ungefär lika stor som fyra fotbollsplaner.

- Nu hoppas vi kunna få någon som kan sponsra en informationsskylt om projektet vid sjön. Och vi vill gärna trycka upp t-shirts med texten ”Rädda Viggsjön”, som eleverna kan få bära och få vara stolta över det de gör, berättar Helena Hedberg.

Elever i Kilbo skola får prischecken signerad vid prisutdelningen i Västerås. Foto: Helena Hedberg
Elever i Kilbo skola får prischecken signerad vid prisutdelningen i Västerås.

 

Kontakt

Helena Hedberg, Lärare
helena.hedberg@skola.sala.se