StartKommun och politikPress och nyheterNyheter - listning2019-års stipendiater och mottagaren av Silverskölden 2019 är utsedda
Nyhet
Publicerad 2019-11-15
Uppdaterad 2024-01-05 08:32

En orienteringsveteran, "en spindel i handbollsnätet", en kunnig fotbollsledare, en riksspelman och en Salahistoriker belönades alla när Kultur- och fritidsnämnden delade ut årets stipendier och idrottsutmärkelsen Silverskölden. Skyltsöndagen den 1 december hyllades de på Stora torget i Sala.

Ett stort grattis till årets stipendiater

Föreningsledarstipendiet - Fredrik Westling Sala FF och Maria Pettersson Sala HF

Stipendiet på 32.000 kronor fick i år delas mellan Fredrik Westling Sala Fotbollförening och Maria Pettersson Sala Handbollförening. De får även dela hälften av stipendiesumman med sina respektive föreningar

 Motivering

Fredrik Westling tilldelas föreningsledarstipendiet för hans engagemang för fotbollen och laget. Fredrik har följt laget sedan starten 2010 han har varit med som stomme i laget. Fredrik har inte bara bidragit med sitt fotbollskunnande utan har även tagit ansvar för den sociala utvecklingen inom laget. Sala FF pojkar 04 är ett lag med lagkänsla och Fredrik har en stor bidragande orsak till detta genom sitt engagemang och kunnande och tydlighet.

Maria Pettersson tilldelas föreningsledarstipendiet för hennes gedigna intresse i utvecklingen av handbollen i Sala kommun. Sedan mitten av 1990-talet har Maria varit aktiv i Sala HF, Maria har varit med i styrelsen för Sala HF sedan 2005.Maria är spindeln i nätet inom Sala HF, hon är starkt förknippad med varumärket Sala HF, såväl barnen i knattelaget som spelarna i herrlaget vet vem Maria är.

Kulturstipendiet - Carina Normansson

Carina Normansson tilldelas kulturstipendiet på 25.000 kronor 

Motivering:

Carina Normansson tilldelas kulturstipendiet på 25.000 kronor för hennes genuina intresse och mångåriga insatser när det gäller folkmusiken och vikten av att sprida glädje och kunskap kring spelhantverket. Carina tillgängliggör gamla tonsättare och sprider kunskapen om musikaliska kulturarvet från Sala. Carina är rikspelsman på fiol. Carina värnar om musiken i hennes omgivning.

Kulturarvsstipendiet - Richard Meurman  

Årets kulturarvsstipendium på 30.000 kronor tilldelas Richard Meurman.

Motivering:

Richard Meurman tilldelas kulturarvsstipendiet för hans intresse av Salas historia och då främst gruvans äldsta historia. Richard presenterade sin avhandling Silverberg i Järnbärarland är 2000. I den beskrevs möjligheten att datera gruvhål med en ny metod, Schmidts testhammare. Richards intresse för gruvans historia finns kvar och han fortsätter med egen forskning på sin fritid. Han arbetar just nu med en bok under arbetsnamnet Sagan om Sala Silverberg.

Silverskölden - Britt Eriksson 

 Silverskölden för bästa idrottsprestation 2019 tilldelas Britt Eriksson.

Motivering:

Britt har tagit två VM-guld i orientering, det andra nu i år i Riga. Britt har även vunnit SM i är, i alla tre grenar, sprint, medel- och långdistans. Britt har en lång karriär inom orientering bakom sig, redan som 11åring började hon med orientering. Orientering är en livsstil för Britt Eriksson.

 

Läs mer om stipendier