
Myndighetsutövningen inom bygg-, miljö- och livsmedelsområdet handläggs kommungemensamt av Sala kommun och Heby kommun. Kommunerna har egna beslutsfattande politiska nämnder.
Om du vill installera en berg-, jord- eller anläggning för ytvattenvärme så behöver du göra en anmälan till kommunen. En felaktig installation av värmepump kan medföra oönskade miljöeffekter i närmiljön och få konsekvenser för bland annat dricksvattenförsörjningen. För att motverka skador krävs att den som ska installera en värmepump med utvinning av värme ur mark-, yt- eller grundvatten först gör en anmälan till miljöenheten.
Luftvärmepump behöver inte anmälas. Det är dock viktigt att värmepumpen placeras så att grannars inte utsätts för buller. Det är ni som bär ansvaret för att undersöka om dina grannar störs av bullret och vidta åtgärder om det behövs.
Vissa områden är olämpliga för installation av värmepump. Inom primärt vattenskyddsområde är det förbud mot nyetablering av anläggningar för lagring och utvinning av värmeenergi eller kyla ur berg, grundvatten eller jord. Inom sekundärt vattenskyddsområde är den typen av etableringar tillståndspliktig. Utanför vattenskyddsområde, alltså för de allra flesta, är etablreingen anmälningspliktig. Handläggning av ansökan om tillstånd skiljer sig från anmälningsärenden på flera sätt vilket lett till att avigften för tillståndsärenden är högre än för anmälningsärenden, se taxan. Var vattenskyddsområden finns går att se på Naturvårdsverkets karta över skyddad natur.
Naturvårdsverkets karta över skyddad natur
På grund av historiska verksamheter i Sala finns det många områden med förorenad mark. Detta är något miljöenheten kollar på vid granskning av anmälan. Om er fastighet har eller tros ha förorenad mark kan det innebära att ni föreläggs genomföra markprovtagning innan borrning och att jorden som blir över behöver tas om hand om på godkända sätt. Länsstyrelserna har ett kartstöd även för detta, se Länsstyrelsernas EBH-karta.
Planera borrningen
Innan ni skickar in en anmälan behöver ni bestämma hur åtgärden ska se ut och hur den ska genomföras. Borrningen behöver genomföras av ett företag som är certifierat. Ni behöver även ha en installatör. Borrare och installatör kan vara samma företag. Arbetet ska genomföras enligt riktlinjerna i Normbrunn -16.
Normbrunn -16 beskriver bland annat de skyddsavstånd som bör hållas. De är bland annat:
- 20 meter mellan borrhål
- 20 meter till grävd brunn
- 30 meter till borrad brunn
- 30 meter till avlopp
I anmälan ska avstånd till andra brunnar och avlopp anges om er fastighet har enskilt avlopp och/eller vatten. Skyddsavstånden gäller även till grannars brunnar och avlopp. På grund av detta krävs att ni inhämtar grannyttrande från era grannar vars fastighetsgräns är 10 meter eller närmare borrhålet, eller om de har enskilt avlopp och/eller vatten. Dessa yttranden kan med fördel delges miljöenheten genom blanketten för grannyttrande.
Innan ni bestämmer borrhålets placering behöver ni ta reda på var tunnlar, ledningar och servitut går. Du som är fastighetsägare ansvarar för och ska veta var ledningar och kablar är dragna på din fastighet. Du får också stå för eventuella kostnader om det uppstår skador i samband med borrning.
Anmälan
När ni har planerat färdigt är det dags att skicka in anmälan. Anmälan behöver inkomma miljöenheten i god tid innan ni planerar att borra. Bygg- och miljönämnden fattar beslut inom 6 veckor från det att anmälan har inkommit.
Till anmälan ska situationsplan bifogas. Situationsplanen är en karta över er fastighet där borrhål och eventuell ledningsdragning samt avstånd till brunnar och avlopp vara markerat. Om gradborrning används ska vinkel och riktning framgå.
Grannyttrande ska bifogas i anmälan i de fall det är relevant, se ovan.
Avgift
Avgiften bestäms av gällande taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken. Avgiften för anmälan av installation av värmepump är idag 1890 kr, vilket motsvarar 1,5 timmars handläggning. Avgiften utgår även för beslut om förbud.