StartSalas 400-årsjubileum
Projekt – Status: Pågående
Publicerad 2022-03-03
Uppdaterad 2022-10-04 09:45
2024 fyller Sala 400 år och det kommer vi att fira under hela året.
Publicerad 2022-09-26

Var med och väv mattan

Tillsammans ska vi försöka väva världens längsta handvävda matta. Målet är att rulla ut den i Sala innerstad i juni 2024 och förhoppningen är att vi får kungligt besök då.

Alla som vill får vara med och väva – anmäl ditt deltagande till Elvira Matz, projektledare för Sala 400 år:

Kriterier för mattan

  • Bredd: 70 cm
  • Längd: Valfri
  • Fransar: 15 centimeter på varje sida
  • Färg: Så långt som möjligt dominerande röd (alla nyanser), inslag av vitt, svart och grått
  • Material: vävt bomullstyg
  • Skedgrovlek: 30/10
  • Trådar: 216 varav 4 stadtrådar
  • Knutar: 36 knutar (6 trådar i varje knut)
  • Varp: 12/6, oblekt eller röd
Publicerad 2022-08-10

Väv världens längsta handvävda matta med oss

Efterlysning! Alla som vill och kan väva! Kanske är du med i en vävstuga? Kanske har du en vävstol hemma på vinden som du länge funderat på att damma av? Nu är det dags!

Tillsammans ska vi försöka väva världens längsta handvävda matta. Målet är att rulla ut den i Sala innerstad i juni 2024 och förhoppningen är att vi får kungligt besök då.

Uppstartsmöte 1 september i Möklintagården

Välkommen på uppstartsmöte i Möklintagården torsdagen den 1 september 2022 kl. 18.00. Vi bjuder på smörgås och kaffe. Det är öppet hus och frivillig föranmälan.

Vid frågor kontakta Elvira Matz (elvira.matz@sala.se).

Du får gärna föranmäla dig via formuläret:

Föranmälan

Om det blir världens längsta matta eller inte kan vi givetvis inte veta än. Men ambitionen finns där. Kanske blir det ett nytt världsrekord?

Publicerad 2022-04-08

Du kan bidra till firandet

Du kan vara med och bidra till firandet genom att skicka in förslag på saker som skulle kunna genomföras som en del av firandet. Vår förhoppning är att många vill bidra och dela med sig av sina tankar om vad som ska hända under jubileumsåret 2024. Kanske något som du vill genomföra, eller som du skulle vilja se genomföras.

Skicka in dina förslag

Dina bidrag om jubileumsåret kan du lämna via e-post till:
kommun.info@sala.se (skriv ”Sala 400 år” i ämnesraden)

Tillsammans skapar vi 400-årsjubileet

Jubileumsfirandet inspireras starkt av Salas historia och lyfter stadens stora betydelse för Sveriges utveckling. Silverbrytningen i Sala har varit oerhört viktig för vårt land och inget silver hade utvunnits utan gruvarbetarna. Därför har gruvarbetaren en central plats i vårt jubileum.

Det är mycket viktigt att hela Sala, alla delar av vår geografiska kommun, finns med i firandet. Att invånarna i Sala kommun både är stolta över sitt Sala och att vi alla känner ett stort engagemang och ambassadörskap för Sala.

Tillsammans skapar vi ett 400-årsjubileum som blir högtidligt, festligt, historiskt och som skapar en god utveckling för vår kommun samt lämnar kvar många minnen hos alla som deltar.

Mer om projektet

Uppdragsbeskrivning

Vi planerar ett firande för år 2024, då Sala firar att det var 400 år sedan vi fick stadsprivilegier av Gustav II Adolf. Just nu är i vi ett planeringsstadium där vi tar fram idéer och formar jubileumsåret i stora drag. Här bjuds såväl privatpersoner som föreningar och näringsliv in till att bidra med idéer och egna initiativ.

Alla är välkomna in att skicka in sina förslag till vad som ska ske under firandet. Du skickar i så fall in dina förslag till e-postadressen kommun.info@sala.se (skriv "Sala 400 år" i ämnesraden)

Status

Pågående

Projekttid start

2021-01-01

Projekttid slut

2025-03-31

Projektägare
Styrgrupp
Projektmedlemmar
Projektdokument
Kontakter

Relaterade kategorier