StartKommun och politikPress och nyheterNyheter - listningFler är nöjda med Salas företagsklimat
Nyhet
Publicerad 2023-09-20
Uppdaterad 2023-09-20 15:14

Fler företagare i kommunen tycker att företagsklimatet i år har blivit bättre än i fjol. Men fortfarande så finns det ett antal områden som våra lokala företagare tycker att kommunens företrädare kan bli bättre på.

Det här visar Svenskt Näringslivs enkät om företagsklimatet i landets kommuner 2023. I Sala kommun har 75 företagare svarat på enkäten och 37,3 procent av dem tycker att företagsklimatet är bra. Det är en förbättring från förra årets 35,2 procent.

I enkäten har företagarna fått sätta betyg från 1 till 6 på en rad punkter. Det sammanfattande betyget på företagsklimatet i Sala kommun i år är 3,23 vilket är ett något ökat betyg från fjolårets 3,16. Årets riksgenomsnittsbetyg landar på 3,46.

Utvecklingsarbete tillsammans med företagen i näringslivsrådet

På Svenskt Näringslivs rankinglista över företagsklimatet i landets kommuner kliver Sala upp ett steg från fjolårets ranking, till 231:a plats i år.1

- Även om det går åt rätt håll så är vi inte på långa vägar nöjda. Vi tar nu krafttag med frågorna genom arbetet tillsammans med företagen i näringslivsrådet och det interna utvecklingsarbetet, säger Sala kommuns näringslivschef, Cissi Lööv.

- Vi vill mer och ser fram emot att delta i Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram som en av åtta utvalda kommuner som satsar på att förbättra företagsklimatet. Det kommer att göra skillnad, säger Cissi Lööv.

- Det är nödvändigt med ett företagsklimat att vara stolt över för att kunna locka nya företag till Sala och för att befintliga företag ska vilja stanna och växa, säger Cissi Lööv.

Av enkätundersökningen framgår det att Salas företagare tycker att det viktigaste är att arbeta vidare med att få en bättre dialog mellan kommunen och företagen, att kommunens beslutsfattare ska få en bättre förståelse för företagande, att det är viktigt att fler går yrkesutbildningar, att fler bostäder byggs och att det ska bli enklare att delta i kommunens upphandlingar.

Just upphandlingar samt service och bemötande är samtidigt två områden där Sala kommun får bättre betyg av företagarna i år jämfört med i fjol.

Resultatet för Sala kommun hittar du på Svenskt näringslivs webbplats.

Kontakt

Cecilia Lööv, Näringslivschef
0224-74 76 04 cecilia.loov@sala.se