StartKommun och politikPress och nyheterNyheter - listningSveriges friluftskommun 2022 - Sala bäst i länet
Nyhet
Publicerad 2022-08-31
Uppdaterad 2022-08-31 13:45

Sala är bästa kommun i Västmanlands län i undersökningen Sveriges friluftskommun 2022.

I undersökningen fick Sala kommun 27,25 i poäng. Max antal poäng var 34. Det gör oss bäst i länet och vi hamnar på plats 58 i rankingen över hela Sverige.

Det är riktigt roligt med rapporten! Vi har grunden nu och har arbetat med frågorna under några års tid, säger Daniel Watkinson, fritidsutvecklare på Sala kommun.

Samarbete med många inblandade

Det är många som är delaktiga i arbetet med friluftsfrågor och som tillsammans har förbättrat friluftslivet i kommunen.

Resultatet kommer från samarbete över kontorsgränserna och med civilsamhället. Många verksamheter har varit inblandade: Tekniska kontoret, Gata/Park-enheten, byggenheten, miljöenheten och näringslivsenheten. Sen har även privata aktörer varit delaktiga i arbetet med friluftslivsfrågor senaste åren genom att delge erfarenhet och kunskap till arbetet, säger Daniel. Lägg där till alla insatser som föreningslivet gör för våra idrott- och friluftsanläggningar så är det många som är delaktiga i det här.

Daniel påpekar att arbetet kring friluftslivet ständigt pågår och att det trots det goda resultatet finns mycket som går att förbättra.

Nu är nästa steg att stärka upp mer på plats ute i våra leder och platser i friluftslivet. Vi är ännu inte nöjda utan känner att vi har många saker som behöver förbättras och åtgärdas, säger Daniel.

Om utmärkelsen Sveriges friluftskommun

Sveriges kommuner har en nyckelroll i att bevara och utveckla förutsättningarna för friluftslivet får både invånare och besökare. Friluftsarbetet  och möjliggöra för fysisk aktivitet, naturupplevelser och återhämtning och är av betydelse för hälsa och folkhälsa. Sveriges friluftskommun är ett pris som årligen delas ut för att stimulera och uppmuntra kommunernas arbete med friluftsliv.

Undersökningen har genomförts av IVL Svenska Miljöinstitutet på uppdrag av Naturvårdsverket.

Kontakt

Daniel Watkinson, Fritidsutvecklare
0224-74 78 30 daniel.watkinson@sala.se