StartKommun och politikPress och nyheterNyheter - listningVår nya landsbygdsutvecklare gillar möten och hög fart
Nyhet
Publicerad 2022-04-04
Uppdaterad 2022-04-04 15:23

- Jag trivs med att få ställa de där frågorna för att kunna förstå vem som sitter på andra sidan bordet och vilka de viktiga frågeställningarna är, berättar Pernilla "Pia" Blom.

Pernilla Blom, eller Pia som hon föredrar att bli kallad, har precis tillträtt en nyinrättad tjänst som landsbygdsutvecklare vid Sala kommuns näringslivsenhet.

- Jag är en mångsysslare som nästan alltid är väldigt glad. Oftast har jag ett leende på läpparna. Det blir mycket roligare då, beskriver Pia sig själv.

Vad ska du göra i ditt nya jobb här på Sala kommun?

- Jag ser min roll som en samtalspartner, till att börja med. Detta för att orterna runt omkring Sala ska få stöd i hur man kan utvecklas och inte minst vad man kan utveckla.

- Det handlar om vilka behov det finns för att orterna ska kunna växa. Frågorna är många, till exempel om hur servicen kan överleva, vilken kommunens roll är och vilken roll som orten själv har, berättar Pia Blom.

Ett spännande jobb med många utmaningar alltså?

- Ja, det tror jag att det är. Samtidigt så är det ju inte en tjänst som finns sedan tidigare, utan man har alla möjligheter då till att forma något riktigt bra av den och att vi gör det tillsammans.

Pia Blom började sin yrkeskarriär med att stå på fabriksgolvet på Sveba Dahlen AB i Borås och koppla el till de ugnar som företaget tillverkade, inte minst då pizzaugnar.

- På den arbetsplatsen fick jag möjlighet att lära mig att rita i cad cam. Det var första gången som jag kom i kontakt med en dator. Jag började med att rita elscheman. Så småningom blev jag ansvarig inköpare för alla elartiklar, säger Pia.

Efter det har Pia, bland annat, arbetat som transportledare på Lantmännen, som lokalsamordnare vid Enköpings kommun och nu senast som lokalstrateg vid Österåkers kommun.

På senare år har Pia Blom haft en väldigt spännande strategi när hon har sökt nya jobb.

- Min inställning har varit att jag att jag ska leta efter min nya chef. Jag tror att det är väldigt viktigt hur den personen är, hur man samverkar med varandra och vilka möjligheter jag får att utvecklas på det sätt som jag tror att jag behöver eller vill. Och vad kan jag ge tillbaka utifrån mina erfarenheter och hur kommer det att tas emot? resonerar Pia.

Pia Blom framför en av dammarna i Sala.
Pernilla ”Pia” Blom har precis börjat på en nyinrättad tjänst som landsbygdsutvecklare vid Sala kommuns näringslivsenhet.

Och på fritiden?

På fritiden gillar Pia att skapa med sina händer.

- Jag är kreativ i allt från att laga mat till att bygga om, till att skapa nytt och måla. På jobbet handlar det så mycket om att arbeta med huvudet, så då är det skönt att annars få arbeta med händerna. Jag fotar mycket och målar både hus och tavlor.

- Får jag en idé så vill jag gärna testa den. Jag hade ett gammalt hus från 1700-talet på landet tidigare, som jag renoverade. Jag gjorde allt i det huset, utom elektricitet och rörmokeri som jag tog hjälp med.

Höga hastigheter har Pia Blom också en förtjusning för.

- Ja, jag tycker att det är kul att åka fort, det bara är så. Fast jag gör allt jag kan för att inte göra det i verkligheten. Men mina barn gav mig en Xbox, så med den kör jag bilspel hemma och där går det undan.

- I slalom går det också fort. Jag svänger bara när jag tycker att det går lite för fort!

Personlig faktaruta

Namn: Pernilla ”Pia” Blom.

Aktuell: Som landsbygdsutvecklare.

Bor: Enköping.

Familj: Två vuxna barn.

Fritidsintressen: Snickra, laga mat, padel och golf.

Beskriver sig själv med dessa tre ord: Kreativ, glad, utvecklande.

Blir glad av: Av värme mellan människor, uppriktighet, viljan att göra gott.

Blir ledsen av: Illvilja.

Dold egenskap: När jag vill koppla av så kör jag bilspel på min gamla Xbox! 

Kontakt

Cecilia Lööv, Näringslivschef
0224-74 76 04 cecilia.loov@sala.se