StartKommun och politikPress och nyheterNyheter - listningElvira vill att Salas 400-årsfirande ska bubbla av roliga upplevelser
Nyhet
Publicerad 2022-01-28
Uppdaterad 2022-01-28 08:02

Snart börjar Salabon Elvira Matz sitt nya jobb som projektledare för Salas 400-årsjubileum. Elvira har varit sångerska och showartist. Hon har också arbetat som projektledare för ungdomsfestivalen We Are Sthlm, jobbat med Stockholms Kulturfestival och haft uppdraget som säkerhetskoordinator för Eurovision Song Contest.

Just nu arbetar Elvira Matz som projektledare och kommunikatör med eget företag. Men från och med den första februari får hon sin arbetsplats på Sala kommuns näringslivsenhet. Elviras uppdrag är att samordna alla aktiviteter för 400-årsjubileet, där arbetet redan har pågått en tid med många engagerade. Och förstås så har hon även egna idéer om hur 2024 ska kunna bli det kanske mest minnesrika året någonsin i Salas historia.

Jag vill att vårt jubileum ska bubbla av roliga upplevelser, att vi ska våga skruva på idéer ett extra varv för att överträffa förväntningarna, säger hon. 

Blir det fest under hela 2024?

- Ja, men fokus kommer att ligga på sommarhalvåret.

Har du någon riktigt drömgrej som du skulle vilja att den inträffar under jubileumsåret, någon sådant där arrangemang eller event som kanske är svårt att uppnå, men som kan gå att genomföra?

- Det har jag, men det håller jag för mig själv tills vidare! Den som väntar på något gott…

Elvira Matz med Stora torget i Sala i bakgrunden.
Elvira Matz har anställts som projektledare för Salas 400-årsjubileum.

Uppvuxen i Salbohed

Sala är långtifrån någon ny bekantskap för Elvira Matz. Hon är uppvuxen i Salbohed som hon flyttade ifrån efter studenten. Efter att sedan dess ha bott på flera platser, både i Sverige och utomlands, blev Elvira Salabo igen med sin familj i december 2020.

Hennes yrkeskarriär har fört Elvira Matz till uppdrag som projektledare och koordinator för stora evenemang. Men hon kunde lika gärna ha blivit sångerska på heltid.

- Jag älskar att sjunga och jag har gjort det så länge som jag har kunnat prata. Jag hade en dröm om att bli sångerska.

Så Elvira tog sånglektioner på Kulturskolans musikskola här i Sala och adderade sedan musikprofil till sitt program på gymnasiet. Hon fortsatte sedan till musikalprogrammet på Eslövs folkhögskola.

- Målet var att jobba som sångerska och att kombinera det med dans, berättar hon.

Efter folkhögskoleåret sökte Elvira Matz jobb på Ving som showartist på deras Sunwing Resorts. Hon fick börja i januari 2011 med en åtta veckor lång utbildning på Mallorca. Sedan placerades hon på ett hotell i Alanya, i Turkiet.

- I rollen som showartist hade vi fem olika kvällsshower, till exempel rock, Eurovision och Abba-tema. Vi körde ”Småstjärnorna” med de yngre hotellgästerna och barnteater.

- Det är ett av de roligaste jobb som jag har haft, med mycket smink, stressiga klädombyten och stor variation i sången.

Efter sommarsäsongen i Turkiet gjorde Elvira en vintersäsong i Makadi Bay i Egypten.

- Sedan blev jag ”jourhavande showartist”, vilket innebar att jag var stationerad i Sverige men skulle kunna hoppa in i vilket team som helst med kort varsel under sommaren och hösten 2012. Jag fick då uppdrag på Kreta i några veckor och sedan tio veckor i Side i Turkiet, säger Elvira.

Efter Ving fick hon jobb på Wallmans Salonger och var med och öppnade Wallmans i Lindvallen, Sälen, säsongen 2012/2013.

- Då hade vi middagsshower där vi kombinerade shownummer (sång och dans) med att servera gästerna, berättar Elvira. 

Och jo, hon har uppträtt även här i Sala. Sommaren 2015 var hon gästartist på Allsång i Sala, som arrangerades i Stadsparken.

- Numera sjunger jag främst på bröllop, dop och liknande. Jag älskar att göra det, att få förgylla någons speciella dag på mitt sätt. 

Erfarenhet av att projektleda större evenemang

Yrkeskarriären för Elvira Matz tog så småningom en annan väg än sångens och dansens, när hon började studera projektledning och olika kommunikationskurser inom storytelling, grafisk design och typografi. Elvira tog en yrkeshögskoleexamen som musik- och eventarrangör på Campus Nyköping. Sin ena praktik fick hon göra på skid-VM i Falun 2015, med att stötta den som var projektledare för alla kringaktiviteter runt VM-tävlingen.

Efter examen arbetade Elvira framför allt med Stockholms Kulturfestival och ungdomsfestivalen We Are Sthlm. Hon har haft olika roller, exempelvis som koordinator för artist- och personalservice och projektledare för We Are Sthlm 2017.

Elvira framför en skärmvägg som det står We Are Sthlm på.
Under 2017 arbetade Elvira Matz som projektledare för ungdomsfestivalen We Are Sthlm.

Elvira har också varit koordinator i ett projekt som hette Open Streets i Stockholm. Man spärrade av cirka 500 meter av Götgatan sju lördagar i rad och fyllde gatan med upplevelser istället för bilar.

- Grundtanken var "Välkommen in i en bilfri oas". Vi körde eldshow, musik, yoga, cykelverkstad och mycket annat mitt på Götgatan i Stockholm, berättar Elvira Matz. 

- Våren 2016 hade jag dessutom äran av att få vara koordinator åt säkerhetsledningen för Eurovision Song Contest i Stockholm. 

På fritiden trivs Elvira Matz med att få skapa, i sin dator eller med händerna.

- Jag gör ofta julklappar till familjen och älskar att exempelvis fixa till barnkalas. Sedan skriver jag en del när andan faller på. Jag har en dröm om att ge ut en bok, eller flera, säger hon. 

Vilka är drivfjädrarna för dig i ditt jobb?

- Jag tycker om att skapa upplevelser och minnen. Något som kan få oss alla att stanna upp en stund och att vara i nuet. Jag har också alltid varit väldigt strukturerad och älskar när något som planerats noggrant flyter på enligt plan.

Vad fick dig att söka jobbet som projektledare för 400 årsjubileet?

- Sedan vi flyttade tillbaka hit och jag fick höra att det ska bli ett jubileum har jag haft siktet inställt på att bidra på något sätt. När den här tjänsten kom ut kändes det helt rätt att söka den. Det är en ära att få ett så roligt och spännande uppdrag! 

Vad ska du göra mer konkret som projektledare?

- Det återstår att se när jag har fått sätta min in mer i projektet, men i stora drag kommer jag sätta upp tydliga mål, bidra med struktur och tidsplaner med mera. Jag hoppas också att min bakgrund inom evenemang kan vara till stor hjälp, att jag kan vara ett bollplank för andra som är involverade i firandet. 

Vad är det första som du tänker göra när du börjar ditt nya jobb?

- Först ska jag sätta mig in i allt som redan har gjorts. Det ska bli spännande att få veta mer om vilka idéer som har tagits fram. Det finns redan ett stort engagemang. Jag ser också fram emot att få lära känna mina nya kollegor på näringslivsenheten. 

Varför är det viktigt att fira att man fyller 400 år?

- Det är ett väldigt bra tillfälle att lyfta fram Salas alla fördelar och för oss som redan bor här att samlas kring något positivt, tycker jag. Sala är relativt okänt och nu har vi ett tydligt syfte att visa upp vår fina stad för omvärlden. 

Vad händer sedan när 400-årsjubileet är firat, sätter vi oss ned och väntar på 500-årsjubileet då, eller?

- Då hoppas och tror jag att det får ringar på vattnet, att nya engagemang och nätverk skapas som stärker sammanhållningen här. Jag hoppas också att fler runtom i landet fått upp ögonen för Sala och att 400-årsjubileet således bidrar till en fortsatt positiv utveckling här.  

Vad är det bästa med Sala, tycker du?

- Att det är så tillgängligt. Allt är enkelt här. Det som behövs finns i Sala och allt känns nära. Att det är ett lugnt tempo här är också positivt. Människor stannar upp och tar in varandra. Det har jag inte upplevt på samma sätt i andra städer.

Personlig faktaruta

Namn: Elvira Matz, 32 år.

Aktuell: Som projektledare för Salas 400-årsjubileum.

Bor: På Mamre i Sala.

Familj: Sambon Johan och döttrarna Solveig (4 år) och Sigrid (snart 2 år).

Fritidsintressen: Pyssla, sjunga, skriva samt umgås med familj och andra nära och kära. 

Beskriver sig själv med dessa tre ord: Kreativ, energifylld, omtänksam.

Blir glad av: Att fira saker, stora som små. Med exempelvis en fika, blommor eller en överraskning av något slag. 

Blir ledsen av: När barn far illa. 

Dold egenskap: Är en hejare på kortspelet Canasta!

Kontakt

Cecilia Lööv, Näringslivschef
0224-74 76 04 cecilia.loov@sala.se
Elvira Matz, Projektledare
0224-74 76 06 elvira.matz@sala.se