StartKommun och politikPress och nyheterNyheter - listningVildsvinskött blir vanligare i Sala kommuns kök
Nyhet
Publicerad 2020-11-23
Uppdaterad 2020-11-23 08:06

Vildsvinskött kommer troligen att bli vanligare som råvara i Sala kommuns 24 stycken tillagningskök på förskolor, skolor och äldreboenden.

Madeleine Boström, som är biträdande måltidschef på Sala kommun, och Robbin Höglund, som är köksmästare på Jakobsbergsgården, är båda med i ett nationellt nätverk för att öka andelen vildsvinskött i offentliga kök.

– Hos oss i Sala har vi redan upphandlat vildsvinskött hos vår grossist och provat att servera det på både skolor, förskolor och i äldreomsorgen, berättar Madeleine Boström.

– Vi upplevde att både gäster och de som tillagat vildsvinsköttet har tyckt att det är en spännande och god råvara, fortsätter hon.

Ska bidra till hållbara offentliga måltider

MATtanken, som är en del av Landsbygdsnätverket, har som syfte att bidra till hållbara offentliga måltider genom nätverkande, kunskapsspridning och erfarenhetsutbyte. Under hösten i år så startade MATtanken också ett vildsvinsnätverk för måltidschefer, upphandlare, kökschefer och andra aktörer som arbetar med vildsvinsfrågan, till exempel jägare, vilthanteringsanläggningar och grossister.

– Syftet är att vildsvinskött ska bli en självklar del i menyerna i de offentliga i köken. I dag är vildsvinsköttet en underutnyttjad fantastisk råvara, säger Robbin Höglund.

Han och Madeleine Boström deltog nyligen i vildsvinsnätverkets andra digitala träff.

– Temat på den här nätverksträffen var attityder och acceptans. Först fick vi höra om goda exempel från Växjö och Söderköping, där vildsvin redan är en naturlig del på menyerna. Många bra tips och idéer kom där, berättar Madeleine Boström.

– Sedan hade vi även grupparbeten där vi i mindre grupper jobbade med frågorna om hur vi kan öka acceptansen för vildsvinskött hos gästerna men också bland kockarna, säger hon.

I den regionala livsmedelsstrategin för Västmanland, som har tagits fram av länsstyrelsen tillsammans med bland andra Region Västmanland och LRF Mälardalen, är ett av de fyra fokusområdena just viltmat. Vildsvinskött är en av de råvaror som lyfts fram extra mycket i strategin.

– Den växande vildsvinsstammen är ett problem men kan också vara en resurs och vi på måltidsenheten i Sala kommun ser det som viktigt att försöka få in mer vildsvinskött i vår verksamhet, förklarar Madeleine Boström.

Robbin Höglund rör runt i en stor gryta.
Robbin Höglund är en av deltagarna i vildsvinsnätverket för Sala kommuns räkning.
Närbild på Madeleine Boström, beskuret runt henne ansikte.
Madeleine Boström berättar om hur de inom nätverket till exempel arbetar med att kunna öka acceptansen för vildsvinskött hos gäster men också bland kockar.

 

Kontakt

Madeleine Boström, Biträdande måltidschef
0224-74 74 52 madeleine.bostrom@sala.se