StartKommun och politikPress och nyheterNyheter - listningJättepennvässare på Vallaskolans skolgård invigs
Nyhet
Publicerad 2020-10-19
Uppdaterad 2020-10-19 07:59

Sju stycken jättestora pennvässare på skolgården och elevernas teckningar och tänkvärda ord ingjutna i markbeläggningens betongplattor. Det är konstverk som konstnären Ingrid Falk har skapat på nya Vallaskolan.

Klockan 16.00 på tisdag den 20 oktober invigs Vallaskolans konstverk vid en ceremoni, som dock hålls utan publik av hänsyn till coronapandemin. Ingrid Falk har arbetat nära både pedagoger och elever när konstverken har tagit form. Att det blev pennvässare som bärande konstverk på Vallaskolans nya skolgård beror på författaren Astrid Lindgren.

– När jag besökte hennes hem fick jag syn på en centralt placerad pennvässare, fastskruvad på en hylla i ett genomgångsrum, berättar Ingrid Falk.

– Att se den väl fingrade tingesten gav mig minnen från skolan, ritualen att gå fram till katedern för att vässa upp sig, det raspande ljudet och lukten, vässandet för att samla tankar inför dagens uppgift.

Där föddes idén till de modeller av pennvässare, med inbyggd belysning, som nu finns på några ställen på skolgården.

Sex stycken mindre och en stor pennvässare

Förutom sex lite mindre pennvässare utan vev så har även en större, med vev, byggts på Vallaskolans skolgård. Den är en replik av vässaren i Astrid Lindgrens hem. Ur pennhålet på den stora pennvässaren projiceras ljus mot en fotoluminescerande vit yta  på skolgården. Pennvässarkroppen är gjord i plåt med detaljer i järn och trä. När man vevar pennvässaren så hörs ett ljud och ett starkt ljus reflekteras mot den vita ytan.

– Mellan lampan och den vita ytan kan eleverna göra skuggspel när det är mörkt ute, berättar Ingrid Falk.

Elever har bidragit med teckningar och texter

Skolans elever har också arbetat med grafitteckningar och texter kopplade till FN:s barnkonvention. Dessa har fällts in i stål, i markbeläggningens betong. På två platser på skolgården lyser pennvässarna upp barnens teckningar och texter.

Här är några av barnens infällda ord (även med stavfel bevarade):

du & jag

Mat är bättre en man tror

Du = Jag

Skolan (med ett ritat hjärta efter ordet)

du är unik

Konstnärsgruppen FA+ består av Ingrid Falk och Gustavo Aguerre. De har gjort ett liknande arbete, som på Vallaskolan, med infällda ord och texter av August Strindberg i markbeläggningen på Drottninggatan i Stockholm. FA+ ligger också bakom Umeå Centralstations konstnärliga gestaltning, där Sara Lidmans verk hedras.

Konstnären Ingrid Falk sitter på en betongbänk.
Idén till att göra stora pennvässare som konstverk på Vallaskolans skolgård fick konstnären Ingrid Falk efter ett besök i författaren Astrid Lindgrens hem.

 

Kontakt

Stefan Blomkvist, Projektledare
0224-747932 stefan.blomqvist@sala.se

Ingrid Falk, Konstnär
070-461 73 80