StartKommun och politikPress och nyheterNyheter - listningStort behov av gode män och förvaltare
Nyhet
Publicerad 2020-05-28
Uppdaterad 2020-06-09 10:06

Det finns ett stort behov av nya gode män och förvaltare i Sala och Västerås. Just du kan hjälpa någon genom att bli god man eller förvaltare.

Det är många som behöver hjälp av en god man eller förvaltare, därför finns det ett stort behov av nya gode män och förvaltare i Västerås och Sala. Det är en viktig insats som gör stor skillnad i samhället.

Är du intresserad av uppdrag som god man eller förvaltare? Lämna en intresseanmälan på overformyndarnamnden.se

Vad gör en god man eller förvaltare?

En god man eller förvaltare utses till myndiga personer som behöver hjälp med att bevaka sin rätt, förvalta sin egendom och sörja för sin person, och god man/förvaltare förordnas första gången av tingsrätten. Den person som har god man eller förvaltare kallas huvudman.

Godmanskap

Det finns en avgörande skillnad mellan godmanskap och förvaltarskap. En god man är endast ett stöd till huvudmannen, som därför har kvar möjligheten att själv ta ut sina pengar och självständigt köpa, sälja, låna eller hyra saker och tjänster.

Förvaltarskap

En förvaltare får, utan samtycke från huvudmannen, ensam bestämma i de frågor som uppdraget omfattar. Huvudmannen har därför inte rätt att själv ta ut sina pengar eller göra affärer som förvaltaren inte samtycker till. Självklart ska förvaltaren se till att huvudmannen har fickpengar för egna mindre inköp samt sådana inköp som förvaltaren godkänner.