StartKommun och politikPress och nyheterNyheter - listningMeddelande från Polisen inför valborgshelgen
Nyhet
Publicerad 2020-04-29
Uppdaterad 2020-04-29 14:40

I år blir det en annorlunda valborg och 1 maj. Polisen vädjar till allmänheten att respektera råden från Folkhälsomyndigheten om att hålla avstånd och inte samlas i större folksamlingar. Polisen har också rätt att inställa och upplösa sammankomster eller tillställningar.

Gemensamt ansvar

Vi bör alla ta vårt gemensamma ansvar för att minska smittspridningen av covid -19, även under valborgshelgen. Offentliga tillställningar, t ex cruising, är tillståndspliktigt enligt ordningslagen (1993:1617), och förordning (2020:114) om förbud mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Bryter man mot dessa kan man rapporteras för brott.

Uppmaning till föräldrar

Polisen uppmanar också föräldrar att ha en bra dialog med sina ungdomar om vad man kan göra istället för ett traditionellt firande av valborg. Ett tips är att man gemensamt hjälper till, föräldrar emellan, och hämtar sina ungdomar på kvällen. Även att man håller koll på var de befinner sig och vilka de umgås med och att även ungdomarna respekterar att försöka hålla avstånd och inte vara för många på samma plats.

Polisen kommer också ha gott om personal under helgen, trots inställda evenemang, och arbeta brottsförebyggande och trygghetsskapande. Kommunen kommer också ha personal ute på valborg och finnas på de platser ungdomarna befinner sig.

Trots rådande läge, som vi inte styr över, önskar polisen alla en fin och lugn valborg.