Nyhet
Publicerad 2019-04-12
Uppdaterad 2020-01-17 14:54

I tre månader lånar och testar vi på Sala kommun nu en elmoped.

Sala kommuns miljöstrateg Linn Hemlin med elmopeden som kommunen nu provar.
Sala kommuns miljöstrateg Linn Hemlin med elmopeden som kommunen nu provar.

Det är som en del i projektet Fossilfritt 2030, som Sala kommun provar den här elmopeden. Alla medarbetare i kommunen, som behöver använda fordon i tjänsten, kan låna mopeden.

 – Det är för att vi ska testa alternativa resesätt. En eldriven moped kan för vissa typer av resor vara med energieffektiv än en resa med bil även om bilens bränsle också är fossilfritt, säger Sala kommuns miljöstrateg Linn Hemlin.

Elmopeden har en maxfart på 25 km/h och kan lasta 150 kilo. Körsträckan vid full laddning är cirka 60 kilometer. Om batteriet är helt urladdat så tar det cirka sex timmar att ladda det. Laddar gör man i ett vanligt vägguttag.

Den här elmopeden är utrustad med både radio, blåtand, usb-uttag för laddning och hytten har värme. Förutom förarsätet finns även ett baksäte

Företaget Cityzapnow tillhandahåller elmopederna som testas i det här projektet.

Och projektet Fossilfritt 2030 – Fossilfria och effektiva transporter i östra Mellansverige syftar till att rusta och stötta deltagande kommuner och regioner i omställningen till fossilfria och effektiva transporter.

Satsningen finansieras av Tillväxtverket via den Europeiska Regionala Utvecklingsfonden, av Region Västmanland, Region Uppsala, länsstyrelserna i Västmanland, Södermanland och Uppsala samt av Stockholms stad, Biogas Öst med BioDriv Öst och 17 kommuner i östra Mellansverige.

Här i Västmanland deltar kommunerna Sala, Västerås, Arboga, Hallstahammar, Fagersta, Kungsör och Norberg i projektet.

Övriga deltagare är Region Uppsala samt kommunerna Heby, Enköping, Uppsala, Tierp, Eskilstuna, Katrineholm, Flen, Strängnäs, Trosa och Vingåker.

Mer information

Sala kommuns miljöstrateg, Linn Hemlin, berättar gärna mer om vårt arbete med att göra transporterna fossilfria. Henne når du på:

0224-74 74 14, linn.hemlin@sala.se

BILDTEXT:

Sala kommuns miljöstrateg Linn Hemlin med elmopeden som kommunen nu provar. FOTO: ROBERT ÖSTERLIND/Sala kommun