StartKommun och politikPress och nyheterNyheter - listningBjörkgårdens kök har fått nytt tillagningskök
Servicemeddelande
Publicerad 2019-04-10
Uppdaterad 2020-01-17 14:54

Äldreboendet Björkgården i Västerfärnebo har fått sitt kök upprustat och en ny kok- och stekutrustning installerad, som både förbättrar arbetsmiljön och gör det mycket enklare att laga mat från grunden.

Kökspersonalen på Björkgården har precis fått utbildning på de nya köksmaskinerna.
Kökspersonalen på Björkgården har precis fått utbildning på de nya köksmaskinerna.

I samarbete, så kallad partnering, med företagen FÖ Bygg i Sala och Hifab i Västerås så har Sala kommun nu byggt om köket på Björkgården, som är ett särskilt boende för äldre.

 – Meningen var att renovera köket, men det visade sig ha mer omfattande skador än man trodde från början, berättar Susanne Pettersson som är chef för måltidsenheten vid Samhällsbyggnadskontoret på Sala kommun.

 – Då tyckte vi att det var lika bra att göra det ordentligt en gång för alla, i stället för att göra en del av jobbet och sedan riskera att få börja om efter ett tag igen, fortsätter hon.

Resultatet är ett nytt fullt funktionellt och modernt tillagningskök. En ny stor kokgrytemaskin och dessutom ett ”varierat kokcenter” (av märket Rational) som klarar av både stekning, kokning, fritering och tryck-kokning har installerats i det ombyggda köket.

 – Samtidigt har vi återanvänt en hel del av den gamla köksutrustningen i samband med ombyggnaden. Så båda de gamla ugnarna samt diskmaskinen och grovdiskmaskinen finns kvar i det nya köket.

Just det nya kokcentret är annars en för Sverige ganska så ny tillagningsutrustning, som allt fler storkök har börjat använda på senare tid.

 – Den här typen av kokcenter ger förutsättningar för att laga mat från grunden på ett enkelt sätt. Det har rätt arbetshöjd och man slipper tunga lyft, förklarar Susanne Pettersson.

 – Många av våra små kök, där man har en kämpig arbetsmiljö med att stå och röra i kastruller och med tunga lyft, skulle kunna förbättras med hjälp av ett likadant kokcenter.

På Björkgården har de boende där tidigare samsats om luncherna i matsalen med eleverna från Västerfärnebo skola. Men efter påsken i år så kommer de boende att äta sina måltider i matrum på avdelningarna. Detta för att fler ska orka ta sig till matsalen än vad som är fallet i dag när det är lite längre att gå i byggnaden.

 – Istället så kommer vi nu att kunna servera skolans elever inte bara lunch i Björkgårdens matsal, utan även frukost och mellanmål.

I Sala kommun finns 24 tillagningskök och 4 mottagningskök.

 – Vi har stött på flera problem under arbetet och har gjort många omtag i projekteringen. Men det har gått oerhört bra tack vare det mycket goda samarbetet mellan konsulter, entreprenörer, verksamheten, köksleverantören och kommunens driftavdelning som har deltagit med representanter på alla möten genom hela projektet, berättar Tommy Boman, som är projektledare på Hifab.

Kontakt

Susanne Pettersson, Måltidschef
0224-74 74 41 maltidsenheten@sala.se
Stefan Blomkvist, Projektledare
0224-747932 stefan.blomqvist@sala.se

Hifab, Tommy Boman, Projektledare – Hus
070-271 64 41 tommy.boman@hifab.se
FÖ Byggnads AB, ​Thomas Bäckström, Projektledare
073-383 47 38 thomas.backstrom@fobygg.se