Nyhet
Publicerad 2019-03-26
Uppdaterad 2020-01-17 14:54

Släck lampan 20.30–21.30 + Sala och Hebys förskolebarn gör miljöinsats + Barnloppis + SHEs Miljökampen

Earth hour 2019
wwf.se/earthhour

Salas och Hebys förskolebarn gör miljöinsats vid Earth Hour

Earth Hour handlar inte bara om att släcka lysen för att spara på el och därmed miljön. Det kan även handla om plånboksfrågor och att städa bort miljöfarligt skräp. Därför ordnar ordnas en tävling för förskolorna i både Sala och Heby i samband med Earth Hour.

 – De förskolor som anmäler sig till Håll Sverige Rent och skickar in bilder på sitt deltagande är med i en tävling där vi lottar ut två stycken insektshotell*, berättar Karolina Vesterlund Grebius, som är Sala kommuns utvecklingsledare för förskolorna.

Totalt finns det ett 30-tal kommunala och privata förskolor i Sala och Heby kommuner som kan delta i tävlingen.

Prisutdelningen sker på biologiska mångfaldsdagen den 22 maj.

Själva Earth Hour är ju annars en miljömanifestation när vi släcker belysningar och elapparater under en timmes tid, samtidigt över hela jorden. Det sker på lördag den 30 mars mellan klockan 20.30 och 21.30.

 – Men det är också en manifestation för den biologiska mångfalden. Det är därför den här tävlingen för förskolor ordnas och det är därför som priserna är insektshotell, säger Linn Hemlin som arbetar som miljöstrateg i Sala kommun.

Barnloppis i Sala Folkets Hus 30 mars

På lördag 30 mars ordnas även Sala Barnloppis i Folkets Hus. Där kan man sälja och köpa saker och kläder som barn använder. Det är ett exempel på hur konsumtion kan göras mer hållbar.

Miljökampen Sala vs Heby

Just när det gäller Earth Hour den 30 mars så är det även en tävling mellan Sala och Heby om vilken kommun som är duktigast på att minska elförbrukningen under den aktuella timmen. HESAB, dotterbolag till SHE, mäter elförbrukningen i de båda kommunerna under den här timmen. HESAB bjuder vinnarkommunens invånare på fika på torget fredagen den 5 april klockan 14.

 – I år så får dessutom de som tankar på våra HVO-mackar** i Sala och Heby den 29–31 mars en krona litern i rabatt, berättar Maria Karwonen som är kommunikatör på SHE.

Och den som skaffar ett nytt HVO-kort får en krona litern i rabatt under de tre första dagarna efter att kortet har aktiverats.

 – Både bilen och börsen har en avgörande klimatpåverkan. Därför är ytterligare en satsning i samband med Earth Hour att Sala Sparbank och Handelsbanken i Östervåla den 4 april ordnar gratis drop in på sina kontor med information om hållbara placeringar, säger Linn Hemlin.

*
Sala har sedan i fjol ett insektshotell, eller småkrypshotell som det också kallas för
. Det är ett 180 centimeter högt trähotell som har rum för en rad olika arter av småkryp och insekter. Hotellet är placerat vid SHE:s kontor.

**
HVO står för Hydrerad Vegetabilisk Olja
och är ett förnybart drivmedel som kan blandas i diesel och även kan ersätta diesel i dieselmotorer.