StartKommun och politikPress och nyheterNyheter - listningMöklintas brandbil byts ut efter 28 år
Nyhet
Publicerad 2019-01-16
Uppdaterad 2020-01-17 14:54

I normala fall byter Räddningstjänsten Sala-Heby ut gamla brandbilar efter 25 år. Så Möklinta deltidsbrandkår har väntat extra länge på sin nya brandbil som snart ersätter den gamla som fyller 28 år i år.

Möklinta nya brandbil 2019
Möklinta nya brandbil 2019

Byggd på Scanias alldeles nya chassi och utrustad av det lokala företaget Sala Brand så finjusteras den nya brandbilen nu i räddningstjänstens verkstad i Sala.

Den 28 och 29 januari ska vi ha utbildning på bilen och den 30 januari så är det planerat att den ska levereras till stationen i Möklinta, berättar yttre befäl Thomas Lindblom.

Chassit som brandbilen är byggd på är helt nytt från Scania för i år och det chassit innehåller flera nyheter:

 – Bland annat krockkuddar runtom i hela hytten, även baktill. Dessutom är den här bilen utrustad med en tank som rymmer 6 kubikmeter vatten. Den är därmed dubbelt så stor som på äldre brandbilar, säger Thomas Lindblom.

 – Det betyder att vattentanken rymmer nästan lika mycket som en normal tankbil. Och det är ju extra viktigt inte minst vid skogsbränder.

Möklintas nya brandbil har också den högsta miljöklassen, Euro 6. Det här fordonet blir i och med leveransen det modernaste som finns i hela Räddningstjänsten Sala-Heby. För ett halvår sedan fick deltidsbrandkåren i Möklinta även en ny mindre brandbil, en VW Amarok.

Deltidsbrandstationen i Möklinta består av tre grupper med sammanlagt tio stycken deltidsbrandmän.

Kontakt och mer information

Thomas Lindblom, Yttre befäl, 0224-74 78 78, thomas.lindblom@sala.se

Marie Öhlund, koordinator Räddningstjänsten Sala-Heby, 0224-74 78 62, marie.ohlund@sala.se

Relaterade kategorier