StartKommun och politikPress och nyheterNyheter - listning15 europeiska lärare lär sig mer om Sala och Sverige
Nyhet
Publicerad 2016-09-22
Uppdaterad 2018-04-06 11:18

I veckan gästas Sala av 15 lärare från olika delar av Europa som deltar i Erasmusprojektet Youth@Work tillsammans med lärare från Kungsängsgymnasiet. De ska under veckan jobba med frågor som handlar om hur skolan på bästa sätt kan förbereda ungdomarna för arbetslivet men också hur man i de olika länderna kan jobba för att motverka ungdomsarbetslöshet. Gästerna ska också hinna med att bekanta sig lite mer med Sala.

Bild på lärare från åtta olika länder i Europa på besök i Rådhuset.
Lärare från åtta olika länder i Europa på besök i Rådhuset.
                                                                                                                                            Foto: Camilla RöjeråsUngdomar och deras framtid på arbetsmarknaden står högst på agendan när 15 lärare från olika länder i Europa besöker Sala under veckan. Det blir också besök på asylboendet, Apotea i Morgongåva, Rådhuset, Sala silvergruva, Väsby Kungsgård och en dagstur till Stockholm.
- Vi vill passa på att visa hur Sverige fungerar. Det är ju mycket som skiljer våra olika länder åt. Det kommunala självstyret som vi har i Sverige finns inte i så många andra länder och därför vill vi berätta om det under veckan. Det är intressant för oss alla att förstå varandras förutsättningar, vad som är lika och vad som är olika, säger Maria Svärd, som är lärare på Kungsängsgymnasiet och en av värdarna under veckan.

I två år har Kungsängsgymnasiet varit med i Erasmusprojektet Youth@Work tillsammans med skolor i Belgien, Italien, Frankrike, Tyskland, Spanien, Ungern och Makedonien och lärare och elever har turats om att besöka varandra. Projektet handlar om hur skolorna på bästa sätt kan förbereda eleverna för arbetslivet och göra dem anställningsbara och också hur man arbetar för att förebygga och motarbeta ungdomsarbetslöshet i de olika länderna.
- Det är intressant att se hur vi jobbar och tänker kring de här frågorna.  Vi lär av varandra och tar med oss goda exempel i vårt eget arbete. När projektet är avslutat så ska vår projektredovisning ligga tillgänglig för alla lärare inom EU, säger Maria Svärd.
Lärare och elever från Kungsängsgymnasiet har hittills besökt Belgien, Italien, Frankrike, Tyskland och Spanien. Sverige och Kungsängsgymnasiet har också varit värdland för ett av besöken.  Innan projektet avslutas i augusti nästa år väntar ett besök i Ungern i november och en resa till Makedonien under våren. Veckans besök i Sala är enbart en lärarträff för lärare från de medverkande länderna.

 

Text: Camilla Röjerås

Relaterade tjänster