StartAR-konst i Sala kommun
Informationstjänst
Publicerad 2024-08-27
Uppdaterad 2024-09-09 13:35

Konstnären Yuvia Maini och musikproducenten Håkan Lidbo har tagit fram tre unika "AR-konstverk" runt om i Sala kommun.

Från och med 3 september 2024 kan du uppleva tre AR-konstverk på tre olika orter i Sala kommun, Möklinta, Ransta och Västerfärnebo. Dessa konstverk går att uppleva på flera olika sätt - på plats genom att beskåda målningar och skulpturer, och genom att addera ytterligare dimensioner via en mobil enhet. De tre konstverken är baserade på dialoger som konstnärerna har haft med människor från de olika orterna. Verken invigs hösten 2024 som en del i Salas 400-års-firande.

De tre konstverken.

Vad är AR-konst?

AR är en förkortning av teknologin Augmented Reality och översätts till "förstärkt verklighet" på svenska. Teknologin sammanför verkligheter genom att projicera ett digitalt lager över den fysiska världen.

År 2024 köpte Sala kommun tre AR-konstverk av konstnärerna Maini & Lidbo med placering i orterna Möklinta, Ransta och Västerfärnebo för att invigas 2024-09-03. Intresset och nyfikenheten för AR-konst ökar och skapar helt nya möjligheter kring digitalt skapade konstverk och precis som med traditionellt skapad konst är det samspelet mellan verktyg och kreativt arbete som skapar förutsättningar för konstverken.

Genom att Scana QR-koden intill konstverket med din telefon eller ipad, kan du väcka konstverken till liv. Du följer länken till Instagrams kamera. Väl inne i appen kan du rikta linsen mot verken och se de komma till liv genom musik och rörelse. (Obs. Instagram, app och inloggning, krävs).

Konstnärerna

  • Yuvia Maini arbetar i gränslandet mellan människa och pixel. Hon har en bakgrund inom animation, måleri och programmering och rör sig i mellanrummet av det digitala och taktila och sammanfogar olika uttryck och medier för att ifrågasätta regler och normer.
  • Håkan Lidbo är innovatör och multidisciplinär konstnär. Med en bakgrund inom elektronisk musik och interaktiva installationer skapar han upplevelser som uppmuntrar betraktaren att bli en del av verket. Båda är en del av det konstnärliga idélabbet Rumtiden, baserat i Stockholm.

Möklinta är en plats formad av ett starkt ideellt engagemang och många kreativa krafter. Detta interaktiva konstverk är tillägnat några av de berättelser som gör Möklinta så unikt. Här möter du den 17,72 meter höga vedtraven, som slog världsrekord 1992, och upplever stämningen från Möklintaveckan, som med sin dans, kobingo, kolmila, yxkastning, musik, med mera, bidrog till många oförglömliga minnen.

Du ser också den unika Möklintagården, som varit centrum för fester, soppluncher, möten, teater och en 140 meter lång mattvävning. På statyn susar också motorcykelentusiasten, de lättiska folkdansarna, och Kerstins dotters vita hund förbi. 

Fler berättelser väntar på att upptäckas. Följ instruktionerna på plats för att forska vidare och väcka Möklintas historia till liv!

Konstverket hittar du på Grimkärrsvägen 1 i Möklinta.

Konstverket Möklinta hela veckan.

Verket har tagit form i samtal med Möklintas invånare, personer från trakten och lokala FB-grupper, i samarbete med Sala 400 år och Sala kommun. Ett stort tack till alla som delat sina minnen, föreningen Möklintagården, Möklinta Livs, Möklinta Loppis, Kassandra Lora och Julien Plane.

Ransta är en plats i ständig rörelse, präglad av stora förändringar och en fartfylld historia. Detta interaktiva konstverk lyfter fram några av de berättelser som gör Ransta unikt.

Här möter du järnvägsstationen som byggdes 1874 och lockade flera entreprenörer och tänkare till platsen. Du ser Bröderna Holm, och Tropikmöbler som gjorde Ransta till centrum för Sveriges korgmöbeltillverkning. Vi ser också spåren av Wibergs och Ransta Elbyrå som hjälpte till att elektrifiera bygden. I konstverket finner du också minnen av Per-Åke som satte namn på Mullevi, Luffarsoffan, sångaren “Snoddas” dansanta besök i trakterna, Blå Fiket, Mejeriet och Plantbyteriet, som gör Ransta till en "Levande trädgård".

Du påminns också om damernas stora framgångar i Ransta IK, den tjocka isen från mars 1960, som sprängdes bort med dynamit och förorsakade att en tsunami åt upp en bro, och när en Wibergs harv släckte ner hela bygden genom att köra över en för ytligt planterad kabel. 

Fler tänkvärda berättelser väntar på att upptäckas. Följ instruktionerna på plats för att forska vidare och väcka historien till liv!

Konstverket hittar du på Kärrbäcksbovägen 4 i Ransta.

Konstverket Hjärnväg.

Verket har tagit form i samtal med Ranstas invånare, personer från trakten och lokala FB-grupper, i samarbete med Sala 400 år och Sala kommun. Ett stort tack till alla som delat sina minnen, Ransta Nästa Bygdegårdsförening, Den levande trädgården, Tempo Ransta, Julien Plane, Kanssandra Lora m.fl. Tillsammans har ni alla möjliggjort detta verk.

Västerfärnebo är en plats rik på berättelser och sägner, formad av färgstarka personer och historiens gång. Det interaktiva konstverket på staketet lyfter fram några av de lokala kapitlen som gör Västerfärnebo så unikt.

Här ser du en av bussarna från Sveriges första bilförening, som startade i socknen 1921 och gjorde det möjligt att en dag kunna resa förbi platser som Jättekvinnans forngrav och Nisses 21 meter höga radiotorn. På vägen möter du också landets godaste gelato, och flammorna från branden 2014 och gamla Björkgården som invigdes 1923, som under åren huserat dragspelsmusik, maskerader, ljusstöpning och mycket mer. Vi ser också prästen Nils, som satte upp 500 pjäser och 2000 monologer av Himlaspelen, den magiska Kull-Lotta, Svarta Madam, Odendisas runsten, och Västerfärnebos första telefonkiosk.

Fler berättelser väntar på att upptäckas. Följ instruktionerna på plats för att forska vidare och väcka de lokala historierna till liv!

Konstverket hittar du på Salbohedsvägen 6 i Västerfärnebo.

Konstverket Tidslinje

Verket har formgivits utifrån samtal med Västerfärnebos invånare i samarbete med Sala 400 år och Sala kommun. Ett stort tack till alla som delat med sig av sina minnen, Svartådalens Besökscenter, Fiket i Färnebo, Björkgården, Kassandra Lora och Julien Plane. Tillsammans har ni alla möjliggjort detta verk.

Konst i Sala kommun

Konst i offentlig miljö medverkar till att skapa karaktär och sammanhang, ge estetiska upplevelser och ge möjlighet till reflektion. Offentlig konst är avsedd för miljöer där allmänheten finns. Konst i offentlig miljö är enkelt uttryckt all konst som är placerad i vår gemensamma miljö. Den offentliga konsten tillhör alla och är identitetsskapande och attraktiva för boende, skolelever och för besökare.

Genom dialog med invånare och konstnärer ökar vi mångfalden av konstnärliga uttryck. Konst ger fler perspektiv på livet och världen och är en viktig del av vår demokrati och en del av FNs deklaration för mänskliga rättigheter.

Offentlig konst i Sala tas fram i dialog och samråd med närboende eller på andra sätt berörda. Varje konstverk tas fram med en specifik plats och verksamhet i åtanke med förhoppning om att konstverket ska inspirera till reflektion och bidra till en bättre miljö. Ett av kommunens mål är att eftersträva konst från nu verksamma konstnärer och att eftersträva god spridning vad gäller konstnärskap, material, uttryck och olika tekniker.

Relaterade kategorier