StartKommunfullmäktiges möte den 20 juni 2022 - Vad som bestämdes i juni
Informationstjänst
Publicerad 2023-10-05
Uppdaterad 2023-10-05 11:03

I juni hade kommunfullmäktige möte i Sala Folkets Hus. Mötet började med att politikerna fick fakta om valet den 11 september 2022. Det är val i hela Sverige. Vi väljer politiker till riksdagen, till regionen och till kommunen. Valnämnden i Sala berättade vad partierna i Sala ska göra när det är val.

Här är några saker politikerna bestämde på mötet:

Att det kommer en ny politiker till Mälardalsrådet.

Vad nämnderna i Sala kommun ska heta, hur många politiker som ska sitta i nämnderna och vad nämnderna bestämmer om, det kallas förtroendemannaorganisation. Till exempel byter utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden namn till skolnämnden och det blir två nämnder för vård och omsorg som heter social- och arbetsmarknadsnämnden och äldre- och omsorgsnämnden. 

Att ändra i ett dokument som heter Bestämmelser om ersättningar och arvoden till förtroendevalda i Sala kommun 2023 – 2026. I dokumentet står det hur mycket politikerna ska få betalt, det kallas arvode. Du kan läsa hela dokumentet på Sala kommuns hemsida. 

Att bifalla motionen om att Sala kommun ska upprätta en kommunal koldioxidbudget. Det betyder att politikerna vill att Sala kommun ska göra som det står i motionen. Nu ska kommunens kontor skriva ett dokument om Sala kommuns koldioxidbudget. Det är viktigt att inte släppa ut för mycket koldioxid för miljön. 

Att bifalla motionen om att införa digital justering av protokoll. Det betyder att politikerna vill att Sala kommun ska göra som det står i motionen. Nu ska kommunens kontor arbeta för att protokollen i Sala kommun ska kunna skrivas under digitalt med bank-id istället för med vanlig penna. 

Att bifalla motionen mäns våld mot kvinnor. Det betyder att politikerna vill att Sala kommun ska göra som det står i motionen. Nu ska kommunens kontor planera hur man kan göra för att skydda kvinnor mot mäns våld.

Att bifalla medborgarförslaget om en busslinje mellan Sala och Enköping. Det betyder att politikerna vill att Sala kommun ska göra som det står i medborgarförslaget. Nu ska kommunens kontor arbeta för att det ska bli en busslinje mellan Sala och Enköping. 

Till det här mötet lämnades fyra nya motioner in. En motion är ett förslag från en politiker i Sala kommun på saker man skulle kunna göra för att det ska bli bättre att bo i kommunen. Ett förslag handlar om att utlösa klimatnödläge i Sala kommun. Man vill att Sala kommun ska arbeta mer och bättre med miljöfrågor. Ett annat förslag handlar om att ha schyssta upphandlingar vid offentlig upphandling. Upphandling betyder att kommunen har bestämt vilka affärer kontoren får handla från. Ett annat förslag handlar om att införa en miljö- och klimatchecklista. Det är för att Sala kommun ska veta att de arbetar så det blir så bra som möjligt för miljön. Det sista förslaget handlar om fri förskola för de ekonomiskt svaga. Man vill att Sala kommun bestämmer att det blir gratis att gå på förskola för barn som har fattiga föräldrar. Nu ska kommunens kontor undersöka om det går att göra som det står i förslagen. 

Till det har mötet lämnades det också in ett nytt medborgarförslag. Ett medborgarförslag är ett förslag ifrån någon som bor i Sala kommun på saker man skulle kunna göra för att det ska bli bättre att bo i kommunen. Det här förslaget handlade om att de som är med på Kulturnatta får en evenemangscheck. En evenemangscheck är som ett presentkort och den som får den skulle till exempel få hyra kommunens lokaler gratis. Politikerna vill att Sala kommun ska göra som det står i medborgarförslaget. Nu ska kommunen kontor arbeta för att ta fram en evenemangscheck om det går. 

Relaterade länkar