StartLärkans familjebad - simhall
Informationstjänst
Publicerad 2020-08-31
Uppdaterad 2024-06-26 11:38

Välkommen att bada hos oss! Vi erbjuder 25-meters bassäng för motionssim och en lite varmare undervisningsbassäng (33 grader) som även inbjuder till lek och relax. Du kan njuta av bastu och ångbastu. Vi anordnar babysim och simskolor. Här finns också Actic gym. I receptionen kan du köpa fika, glass, godis, och lättare förtäring.

Lärkans familjebad undervisnings och lekbassängen

Öppettider

 Fr.o.m. 21 juni sommarstängt på badet, välkommen igen 3 september!

Entréavgifter

Badentré:

 • Vuxna från 18 år: 45 kr
 • Senior 65+: 20 kr*
 • Barn 0–3 år: Gratis
 • Barn- och ungdom 4–17 år: 20 kr
 • Grupprabatt: 2 vuxna och minst 2 betalande barn: 100 kr
 • Rabattkort 10–bad vuxna fr. 18 år: 400 kr
 • Rabattkort 10–bad barn- och ungdom 4–17 år: 180 kr
 • Rabattkort 10–bad senior 65+: 180 kr*
  *(Personer under 65 år med sjukersättning innefattas i gruppen senior 65+ mot uppvisande av förmånsintyg).
  Rabattkorten är giltiga i 2 år.
Våra klädskåp kräver hänglås. Köp ett av oss för 40 kr eller ta med ett eget.
Vi har även viss försäljning av badartiklar

Relaxkvällar och seniorbad

Relaxkvällar med aufguss-bastu

Onsdagar kl. 19.00–21.00 är badet öppet för dig från 18 år och uppåt.

Kom och simma i skön och lugn atmosfär. Passa på att prova aufguss-bastu med härliga doftupplevelser. Aufguss är en bastukultur som utvecklats i Tyskland och Österrike. Ordet aufguss betyder ungefär ”att hälla på”, och det är just vad bastuvärden gör under en sittning i vår aufgussbastu. En blandning av eteriska oljor och vatten hälls på stenarna, därefter sprider sig värmen och dofterna i bastun.

Vi har sittningar klockan 19.30 och 20.15 i herr och dambastun. Du betalar ordinarie badentré samt 20 kronor för aufguss-bastu. 

Vi rekommenderar även vår traditionella bastu och ångbastu.

Seniorbad 

Fredagar kl. 9.30–11.00 är badet öppet för dig som är pensionär. Då är det lugnt och skönt i bassängerna och du kan njuta av traditionellt bastubad och vår ångbastu. Badentré kostar 20 kronor. Obs! under skollov utgår seniorbadet.

Bassänger

Stora bassängen

I Simhallen finns en 25-meters bassäng med 6 banor för bland annat motionssim och simträning. Två banor är avsatta för lek och roliga badleksaker finns att låna. Här måste man vara  simkunnig för att vistas. Med simkunnig menar vi att man ska kunna simma 50 meter bröstsim, 25 meter ryggsim, flyta 20 meter och våga hoppa från bassängkanten på djupt vatten. På skolloven lägger vi i den uppblåsbara hinderbanan där man kan tävla och utmana varandra på tid. Bassängen håller en temperatur på cirka 28 grader. 

Undervisningsbassängen - varma bassängen

I undervisningsbassängen är det lite varmare, 33 grader och det är där vi har kurser i babysim och lär ut de första simtagen. Här är det skönt att hänga på bassängkanten och relaxa en stund eller att plaska och leka tillsammans. Bassängen är 12,5 meter lång och 0,6–0,9 meter djup. 

Undervisningsbassängen är upptagen för simundervisning: Tisdagar, onsdagar och torsdagar kl. 16.0018.00

Tillgänglighet till bassängerna

Vi har en lift som hjälper dig som har en funktionsvariation med förflyttningen i och ur bassängerna. Du har även möjlighet till separat omklädning. Kontakta gärna receptionen innan du besöker oss. 
 

Simskolor för barn och vuxna

Vi erbjuder babysim, simskolor för barn i åldern 4-6 år och vuxensimskola. Klicka på de gröna rutorna nedan så kommer du till vår e-tjänst där du får mer information och bokar plats. 

Babysim (0-2 år)

Tillsammans med ditt barn utforskar ni vattnets egenskaper och möjligheter. Det är en mysig och glädjefylld stund med familjen och med andra barn. Är din baby minst 3 månader och väger minst 4 kg så är du välkommen att delta.
Alla kurser leds av legitimerad babysiminstruktör.

Anmälan till babysim

Simskola (4 år)

Alla barn är olika och undervisningen sker utifrån barnets förutsättningar i egen takt och efter förmåga. Vi träffas 8 gånger, en gång per vecka och håller på i 30 minuter. Vi arbetar efter inlärningsstegen: Vattenvana - Glida - Flyta - Simma - Teknik. Barnet ska ha fyllt 4 år för att kunna anmälas.

Anmälan till simskola (4 år)

Simskola (5-7 år)

Alla barn är olika och undervisningen sker utifrån barnets förutsättningar i egen takt och efter förmåga. Vi träffas 8 gånger, en gång per vecka och håller på i 30 minuter. Vi arbetar efter inlärningsstegen: Vattenvana - Glida - Flyta - Simma - Teknik. Barnet ska ha fyllt 5 år för att kunna anmälas.

Anmälan till simskola (5-7 år)

Vuxensimskola (16 år och uppåt) 

Vuxensimskola (16 år och uppåt) riktar sig till dig som är vuxen och vill lära dig att simma. Målet med kursen är att du ska känna dig säker i samt kring vatten och kunna ta dig fram med de vanligaste simsätten, framförallt bröstsim. Varje grupp består av en (1) instruktör och maximalt två (2) elever.

Anmälan till vuxensimskola

Sommarsimskola (5-6 år) 

Simskolan anordnas på Långforsbadet under vecka 28-29 (vardagar) under 2024. Kursen består av 10 tillfällen där varje lektion är 30 minuter. Barnet får under kursen lära sig att på djupt vatten simma 10 meter valfritt simsätt i magläge, simma 10 meter ryggläge, flyta 10 sekunder och hoppa från kant eller brygga.

Anmälan till sommarsimskola

Kursstarter

 • Vecka 3 (januari–mars)
 • Vecka 12 (mars–maj)
 • Vecka 35 (augusti–oktober)
 • Vecka 43 (oktober–december)

Alla kurser pågår i 30 minuter och under 8 veckor. 

Övriga simskolor

Sala Simsällskap erbjuder simundervisning på helger.

Läs mer på Sala SS webbplats

Actic gym

Vi erbjuder träningsmetoden Hit (högintensiv träning) som ger snabbt resultat.

Du behöver endast träna ca 30 minuter för att nå resultat. Hos oss finner du ett välutrustat gym för styrke- och konditionsträning samt avdelning för stretching och avslappning. Vi erbjuder allsidig träning för alla från 16 år och uppåt. Du får ett personligt träningsprogram som vi kan förändra och utveckla efter dina önskemål. 

Priser

När du tränar hos oss kan du lösa helårskort. Du betalar också medlemsavgift (engångsavgift). Boka gratis provträning med instruktör för att komma igång. Bad i simhallen vid ordinarie öppettider ingår i alla gymkort. På www.actic.se kan du välja medlemskap och se alla priser.

Actics ordinarie öppettider

Sommaröppettider: v.26 - v.33: måndag - fredag kl. 7.00 - 20.00

Vi har alltid öppet på aftnar och helgdagar kl. 9.00–16.00 med undantag av nyårsdagen, midsommarafton och midsommardagen då vi har stängt. Särskilda sommartider gäller vecka 26 t.o.m. vecka 33.

Mer information

Actics webbplats

Vattensäkerhet och trivselregler

Att bada ska vara ett rent nöje!

För att alla ska få en bra badupplevelse vill vi att du tar del av våra säkerhetsföreskrifter och trivselregler. Badet är en trivselplats, vi hjälps åt att hålla rent och snyggt och är aktsamma om anläggningen.

 • Hoppa och dyk så du inte stör andra.
 • Barn under 12 år och icke simkunniga ansvarar medföljande vuxen (minst 18 år) för. 
 • Den som inte följer badpersonalens anvisningar kan avvisas ur lokalen

Det är förbjudet att

 • Röka och förtära alkoholhaltiga drycker
 • Ta in glas och porslin i badet
 • Knuffas eller springa i badets lokaler 
 • Hänga på bassänglinorna
Icke simkunniga barn behöver ständig övervakning och ska alltid finnas på en armlängds avstånd från simkunnig vuxen
Observera att det råder mobil och skärmförbud inne i simhallen

Fokus på bättre badmiljö

För många av oss är bad och simning en skön upplevelse och motionsform. Vad vi kanske inte alltid tänker på är den miljö vi utövar detta i, dvs. badvattnet och dess kvalité. En bra badvattenkvalité bygger på flera faktorer; en god vattenbalans med ett pH-värde på 7,2-7,6, en behaglig och ur hygiensynpunkt anpassad temperatur, samt en så låg klorering som möjligt.

Skötsel och rengöring är viktigt

Varje dag görs analyser och provtagningar av badvattnet. Bassängens filter, botten och området omkring rengörs ofta.
För att ta hand om bakterierna i badvattnet tillverkas klor. Bunden klor är klor som gjort sitt jobb och tagit hand om bakterier och det är bunden klor som kan orsaka stickande klorlukt i simhallar. Målsättningen är att ha så låga bundna klorvärden som möjligt, där av de systematiska kontrollerna som genomförs.

Vad påverkar badvattnet

Den största faktorn som kan påverka vattenkvalitén är de mikroorganismer som varje individ tillför badvattnet. Då badbesökare inte tvättar sig innan bad eller använder underkläder under badkläderna blir det svårare för oss att hålla den vattenkvalitén som vi eftersträvar.

Vad händer om vi slopar duschen

För att ta hand om alla bakterierna i vattnet tillsätts klor som desinfektionsmedel. Ju mer smuts som tillförs vattnet, ju mer klor behöver tillsättas. När kloret reagerar med kväve (som kommer från bl.a. urin och svett från de badande) bildas en gas som heter trikloramin. Trikloramin är en gas som kan leda till röda ögon, irriterade luftvägar, hudproblem och astma. Personer som vistas mycket i badhus, badhuspersonal och även barn kan få stora besvär av trikloramin. Det är alltså inte bra om det luktar mycket klor i simhallen.

Vad kan du som badbesökare göra för att förbättra vattenkvalitén?

Innan du går in till bassängen:

 • Duscha och tvätta hela kroppen noggrant utan badkläder, gäller även små barn och blöjbarn
 • Skölj ur håret ordentligt
 • Avlägsna allt smink, ta av klocka och smycken
 • Använd rena badkläder
 • Använd inte underkläder eller bomullskläder
 • Fäst upp håret om du har långt hår
 • Tvätta fötterna innan du går in i badanläggningen om du endast ska stå på kanten
 • Använd en badbyxa på små barn som sitter åt runt ben och mage
 • Om "olyckan" är framme, kontakta personal genast som då kan stänga för rengöring

Vad vinner vi på med bättre badmiljö

 • En mycket trevligare badupplevelse, och fräschare vatten
 • Minimerad risk för hud och ögonirritationer, samt minskad klorlukt
 • Vi vinner varandras respekt eftersom vi ju faktiskt delar vatten med varandra
 • En minskad klorförbrukning är mycket positivt ur en miljöaspekt och även för personalens arbetsmiljö
 • Minskad användning av städkemikalier är direkt kopplad till en förbättrad individhygien

Vi önskar dig en ren och trevlig badupplevelse!

Sala kommun
0224-74 70 00 (växel) kommun.info@sala.se