Självservice
Publicerad 2023-12-14
Uppdaterad 2023-12-18 12:34
 

Om tjänsten

Du som är folkbokförd i Sala kommun och funderar på att börja studera på Komvux har rätt till en inledande kartläggning. Även om du inte riktigt bestämt dig eller är osäker, kan en inledande kartläggning vara ett sätt för dig att hitta vägen vidare. Vuxnas lärande kan hjälpa dig att identifiera och synliggöra vad du kan. Det kan till exempel vara kunskaper du skaffat dig genom tidigare erfarenheter från arbete, studier eller på din fritid. Genom att göra en kartläggning kan du helt enkelt få dina kunskaper dokumenterade.

Så här går det till

Den inledande kartläggningen består av två delar:

  • En självskattning som du gör på egen hand
  • Vägledande samtal med studie- och yrkesvägledare

Under det vägledande samtalet pratar du och en studie- och yrkesvägledare om dina möjligheter och mål. Efter det gör vi en bedömning och du får rådgivning om ditt nästa steg. 

Det här kan en inledande kartläggning leda till

En inledande kartläggning kan ge dig en överblick över dina kunskaper så att du ska kunna göra ett medvetet studie- och yrkesval. Kartläggningen kan hjälpa dig hitta den lämpligaste vägen mot dina mål. Genom att göra en inledande kartläggningen kan du få hjälp att:

  • Påbörja utbildning
  • Validera dina kunskaper 

Validering

En inledande kartläggning kan ibland leda till en validering av dina kunskaper. Här kan du läsa mer om vad det innebär. 

Validering är till för dig som har gjort en inledande kartläggning, har kunskap inom ett visst område men saknar bevis eller dokumentation på det. En validering kan visa vad som saknas och vad som kan kompletteras för att du ska nå dina studie- och yrkesmål.

Genom att göra en validering kan du få bevis på vad du kan genom ett intyg eller betyg. Efter att du gjort en validering kan du bli behörig till en utbildning eller få möjlighet att anpassa eller förkorta studietiden på aktuell utbildning. Intygen kan också användas exempelvis när du söker jobb.

Du som vill valideras behöver vara inskriven på Komvux. För att synliggöra om du har kunskaper som kan valideras behöver du först göra en inledande kartläggning. Studie- och yrkesvägledare bedömer din kartläggning och avgör sedan om dina kunskaper bör valideras.

 

Behöver du hjälp? 

Om du behöver hjälp att fylla i självskattningen är du välkommen att höra av dig till någon av våra studie-och yrkesvägledare så svarar vi på frågorna tillsammans. 

De personuppgifter som lämnas registreras och behandlas för att underlätta administration, handläggning samt för statistiska ändamål.

Mer information om hur kommunen hanterar personuppgifter hittar du på sala.se/integritetspolicy

Du kan även kontakta dataskyddsombudet via e-post: dataskyddsombud@sala.se

En e-legitimation kan jämföras med en vanlig id-handling, till exempel id-kort eller körkort. Med en e-legitimation, som till exempel BankID, kan du på ett säkert sätt legitimera dig på internet.

Läs mer om e-legitimation på skatteverket.se