StartNyheter - listningFåglar med änglavingar vid Ekeby dammar
Nyhet
Publicerad 2021-09-01
Uppdaterad 2021-09-01 14:07
Bygg och miljö - Sala Heby


Myndighetsutövningen inom bygg-, miljö- och livsmedelsområdet handläggs kommungemensamt av Sala kommun och Heby kommun. Kommunerna har egna beslutsfattande politiska nämnder.

En del fåglar vid Ekeby dammar utvecklar så kallade änglavingar som gör att de inte kan flyga. Många av dem lever ett långt liv ändå.

Det är många som kontaktar oss angående fåglar vid Ekeby dammar som inte kan flyga på grund av så kallade änglavingar. Änglavingar är en defekt där vingpennorna inte utvecklar sig som de ska utan ställer sig åt fel håll. Detta resulterar i att de inte kan flyga.

Fåglarna kan leva ett långt liv ändå

I en stadspark som vår så kan dock en fågel leva ett ganska långt liv utan att kunna flyga då det finns gott om mat och öppet vatten. Så länge fåglarna ser ut att må bra i övrigt får de därför leva vidare. Vi rör oss mycket i området och skulle hälsan försämras så har vi kontakt med jägare som hjälper till med avlivning.

Mata inte fåglarna med bröd

Änglavingar uppstår till följd av felaktig utfodring, till exempel med bröd. Att mata med bröd är något som uppskattas av både den som matar och av fåglarna. Brödet innehåller dock väldigt lite av den näring fåglarna behöver. När fåglarna äter sig mätta på bröd och inte söker annan föda orsakar det näringsbrist och i sin tur problem som till exempel änglavingar. 

Ifall du vill mata fåglarna, mata dem med:

  • Fröblandningar
  • Havre/korn/vete
  • Torkad majs
  • Torkade ärtor

Kontakt

Miljöenheten
0224-74 70 00 (växel) byggmiljo@sala.se

Relaterade tjänster