StartKommun och politikPress och nyheterNyheter - listningKronprinsessparet gjorde digitalt besök i Sala
Nyhet
Publicerad 2021-04-29
Uppdaterad 2021-04-29 14:36

Torsdagen 29 april besökte kronprinsessparet Sala via ett digitalt möte med kommunstyrelsens ordförande Anders Wigelsbo.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel ställde, bland annat, intresserade frågor om hur coronapandemin har påverkat Sala kommun, när de i dag genomförde ett digitalt besök i Sala hos kommunstyrelsens ordförande Anders Wigelsbo.

Läget kring pandemin i Sala

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel ville också veta hur personalen i Salas äldreomsorg mår nu efter det tuffa arbetet under pandemin. Anders Wigelsbo informerade om läget och vad kommunen tänker göra framöver för att hantera effekterna av krisen.

På valborgsmässoafton sker en omfattande spontancruising i Sala med hundratals amerikanska veteranbilar. Anders Wigelsbo berättade att han i en intervju i P4 Västmanland i dag hade uppmanat de som cruisar och de som tittar på att vara glada, men att undvika att kramas.

- Man måste ju få leva också samtidigt som man behöver vara försiktig, menade han.

Kronprinsessan och prinsen tyckte att det var ett bra budskap.

Samtal om hur vi hanterar kriser

Anders Wigelsbo informerade också om Sala kommuns arbete med lagerhållning av nödvändig skyddsutrustning för pandemier och att det gäller att försöka tänka framåt.

- Man kan säga att vi är världsmästare på att förbereda oss för gårdagens kriser, medan vi sällan vet något om framtidens kriser. Men lagerhållning är i alla fall ett sätt att förbereda sig, sa han.

Anders Wigelsbo berättade även om hur viktigt det är att bygga ett gott samarbete med det lokala näringslivet för att kunna hantera kriser.

Arbetslösheten har stigit i Sala under pandemin och Anders Wigelsbo kunde berätta att den nu ligger på drygt nio procent. Under pandemin har besöksnäringen, serviceföretag och restauranger drabbats hårt.

Kungahusets koppling till Sala kommun

Kronprinsessan Victoria berättade att hennes tidigare besök i Sala Silvergruva hade avsatt stora intryck hos henne. I det sammanhanget berättade Anders Wigelsbo om kungahusets starka koppling till Sala genom just silvergruvan och om gruvans betydelse för besöksnäringen i kommunen.

Kommunstyrelsens ordförande och kronprinsessparet pratade också en hel del om Salas lokala näringsliv, hur det ser ut och hur det skulle kunna kompletteras, till exempel med fler arbetsplatser för högutbildade.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel ställde många intresserade frågor om hur pandemin drabbat Sala och om hur kommunen hanterat den.

 

Kontakt

Anders Wigelsbo (C), ordförande
0224-74 71 01 anders.wigelsbo@sala.se

Relaterade tjänster