StartKommun och politikPress och nyheterNyheter - listningDalhems och Skuggans busshållplatser stängs
Nyhet
Publicerad 2020-09-07
Uppdaterad 2020-09-07 08:02

Grundskoleelever som bor i Broddbo och Möklinta har flera gånger inte fått plats på bussen hem från Sala, eftersom den blivit fullsatt av elever som bor i Sala. Därför tvingas vi nu att stänga linje 63:s fyra hållplatser på Dalhem och Skuggan.

Det är enbart linje 63:s hållplatser på Lärkbacken, Måns-Olsvägen, Ljunggatan och Banelund som stängs av från och med onsdag den 9 september. Avstängningen gäller samtliga avgångar i bägge riktningar.

Det begränsade antalet platser på bussarna, på grund av coronapandemin, har orsakat stora problem. Inte minst för linje 63 som utgår från Resecentrum. Redan efter ett par hållplatser har den blivit fullsatt. Därför har elever från Ekeby- och Vallaskolorna, som bor i Broddbo och Möklinta, inte fått plats på bussen.

Endast hälften av platserna i bussen får användas

Enligt nationella direktiv från Folkhälsomyndigheten och Svensk kollektivtrafik, ska man tills vidare inte nyttja kollektivtrafiken om man inte absolut måste. Svealandstrafiken har därför beslutat att bussar får ta ombord max 50 procent av sin normala kapacitet. Det gör förstås att bussarna snabbt blir fullsatta.

– Nu under coronapandemin så har då även VL beslutat att bara hälften av platserna i bussen får användas. Före skolstarten gick vi ut och uppmanade till att undvika att åka kollektivt till och från skolan, just för att de som har längst att åka skulle få plats, berättar Sala kommuns transportstrateg Johan Duse.

– Det fungerade från början, men nu gör det inte längre det. Bussarna blir snabbt fullsatta.

– Det finns exempel på minst en elev som skulle till Möklinta och som inte fick plats på bussen. Till sist tvingades föräldrarna att åka och hämta den här eleven. Enlig uppgift ska det röra sig om flera fall, men vi vet inte hur många, säger Johan Duse.

VL har inga extra bussar i sin depå i Sala att sätta in. Trycket på VL:s fordon är hårt, eftersom man alltså har tvingats begränsa antalet passagerare i samtliga sina bussar.

Arbetar med att hitta en lösning

– På Sala kommun undersöker vi nu om vi har pengar så att vi kan upphandla att få hyra in en buss till någonstans ifrån. Men en upphandling tar flera veckor, så vi måste agera redan nu, förklarar Johan Duse.

Därför stängs linje 63:s hållplatser på Dalhem och Skuggan nu alltså från och med onsdag den 9 september.

– De elever som bor där har bara ett par kilometer till sina skolor, så de bör kunna gå eller cykla tills vidare. De som bor i Möklinta har ju däremot två och en halv mil att åka, säger Johan Duse.

– Vi arbetar på att finna en lösning på det här problemet så snart som möjligt.

Kontakt

Johan Duse, Transportstrateg
0224-74 73 31 johan.duse@sala.se

Relaterade kategorier