StartKommun och politikPress och nyheterNyheter - listningSpela bangolf med rullstol och permobil
Nyhet
Publicerad 2019-05-28
Uppdaterad 2020-01-17 14:55

När bangolfen i Salas stadspark öppnar 1 juni är den tillgänglighetsanpassad även för rullstol eller permobil.

Daniel Watkinson från Kultur och fritidskontoret och Satu Bergsten från Gata- och parkenheten, vid den tillgänglighetsanpassade bangolfbanan.
Daniel Watkinson från Kultur och fritidskontoret och Satu Bergsten från Gata- och parkenheten, vid den tillgänglighetsanpassade bangolfbanan.

Nu kan man spela bangolf med sin rullstol och permobil

När bangolfen i Salas stadspark öppnar igen nu den 1 juni är den tillgänglighetsanpassad så att banan kan spelas även av den som använder rullstol eller permobil.

Redan när minigolfbanan, eller bangolfbanan som egentligen är den rätta benämningen, flyttades till sin nya placering i Stadsparken för ett år sedan så tillgänglighetsanpassades den, genom att man la stenplattor på marken mellan de 18 banorna. Detta för att det skulle vara lätt att ta sig runt banan även med rullstol och permobil.

 – Men även själva utslagsplatserna behövde anpassas för att bli lättare att komma åt. Och det har vi nu gjort, berättar Satu Bergsten som är planeringsingenjör på Sala kommuns Gata och park-enhet, som har utfört arbetet med banan.

Beställare är kommunens kultur och fritidskontor, som ansvarar för driften av verksamheten.

Det här blev väldigt bra och bidrar till att göra stadsparken ännu mer levande. Vår plan är att fortsätta med att göra den del av stadsparken där bangolfen tidigare låg till en skatepark och yta för spontanaktiviteter, berättar Daniel Watkinson som är fritidsutvecklare på Kultur och fritidskontoret.

För några veckor sedan var representanter från det kommunala funktionsrättsrådet ute med permobiler och testade bangolfanläggningen.

 – Vi ville titta till tillgängligheten en extra gång. Nu har vi bland annat förlängt utslagsplåtarna på alla hål med 20 centimeter och har provat med både rullstol och eldriven permobil så att man kommer åt utslagen, berättar Satu Bergsten.

Funktionsrättsrådet är ett rådgivande organ för samråd och information mellan kommunen och företrädare för funktionshindrade. Lokalpolitikern Erik Hamrin (M) är ordförande i funktionsrättsrådet.

Vid entrén till bangolfbanan ska det byggas en bod för uthyrning av klubbor.

Bangolfbanan i Stadsparken kommer att ha öppet klockan 11-21 alla veckans dagar nu under sommaren.

Mer information

Daniel Watkinson, Fritidsutvecklare

Satu Bergsten, Planeringsingenjör park