StartKommun och politikPress och nyheterNyheter - listningSå skapar vi matglädje för Salas äldre
Nyhet
Publicerad 2018-10-29
Uppdaterad 2018-10-29 11:32

Servera små energirika portioner med mer protein och gör det mer ofta. Det är några recept för att öka livskvaliteten och matglädjen för våra äldre som Sala kommuns kostvetare Frida Sandberg lär ut.

Sala kommuns måltidsenhet har precis dragit igång en stor utbildningsinsats för vård- och kökspersonal på kommunens särskilda boenden, en utbildning som utgår ifrån Livsmedelsverkets nya råd och rekommendationer för äldre.

Måltidsenhetens kostvetare Frida Sandberg håller i ett stort antal utbildningstillfällen under oktober och november.

- Vi gör detta i ett samarbetsprojekt med vården för att minska risken för undernäring hos de äldre på kommunens särskilda boenden, berättar Susanne Pettersson som är måltidschef på Sala kommun.

- På Ekebygården har de redan kommit långt med förändringar kring dukningen av måltiderna och av arbetssätten för att skapa lugn och ro vid måltidssituationerna, fortsätter hon.

Frida Sandberg lär personalen mer om näringsämnen, om äldres energi- och näringsbehov, om vad som händer i kroppen när man åldras och om hur man kan få äldre med nedsatt aptit att faktiskt äta det som de behöver äta.

Kontakt

Frida Sandberg, kostvetare, tel. 0224-74 74 48, e-post: frida.sandberg@sala.se
Susanne Pettersson, måltidschef, tel. 0224-74 74 41, e-post: susanne.pettersson@sala.se