StartKommun och politikPress och nyheterNyheter - listningBroschyren "Om krisen eller kriget kommer"
Nyhet
Publicerad 2018-05-28
Uppdaterad 2020-01-17 14:54

Sista veckan i maj får alla hushåll i Sverige broschyren Om krisen eller kriget kommer hem till sig. Broschyren är samhällsinformation från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Vad handlar det om?

Innehållet tar upp hur vi ska bli bättre förberedda på följderna som allvarliga olyckor, extremt väder, it-attacker eller militära konflikter ger.

Varför är informationen viktig?

Informationen är ett verktyg för att du ska kunna ta ditt ansvar. Är du välinformerad och förberedd kan du agera och hjälpa andra om något händer. Ansvaret för Sveriges säkerhet och beredskap är gemensamt för alla som bor här. 

Varför kommer broschyren just nu?

Regeringen ser att satsningen är nödvändig för att alla som bor i Sverige ska bli bättre förberedda på att hantera allvarliga händelser både i fredstid och i värsta fall krig. 

Andra format och språk

Broschyren kommer att finnas med text på lättläst svenska, inläst på svenska och engelska och översatt till 13 språk. Alla versioner publiceras som pdf-filer i slutet av maj.

Kontakta MSB:s kontaktcentrum

Under perioden 21 maj till 29 juni svarar MSB:s kontaktcentrum på frågor. Du kan ställa din fråga via chatt, e-post eller sociala medier. Det går också att ringa.

Telefon: 0771-25 22 00
E-post: kontaktcentrum@msb.se
dinsäkerhet.seFacebook, Twitter och Instagram

Öppettider MSB:s kontaktcentrum

Kontaktcentrum, inklusive chatt, är öppet måndag till fredag under 21 maj till 29 juni.

  • 24 - 25 samt 28 maj, kl. 8.30-16.30
  • 29 maj - 1 juni, kl. 8.30-18.30
  • 4 juni - 29 juni, kl. 8.30-16.30

Källa: https://www.dinsakerhet.se/kris-och-krig/svar-pa-dina-fragor/svar-pa-dina-fragor/

Om skyddsrum

Förnärvarande är det Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) som hanterar frågor om skyddsrum. Skyddsrumskarta med sökfunktion hittar du på MSBs webbplats.

Det är fastighetsägaren som ansvarar för att hålla skyddsrummet i skick. Man får använda skyddsrummet till annat, så länge man inte förstör skyddsrummets skyddsförmåga. Skyddsrummet ska gå att ställa iordning på 48 timmar, efter särskild order.

På MSBs webbplats kan du hitta mer information om skyddsrum.

 

 

Det är i huvudsak städer och andra större orter som har skyddsrum. Landsbygden har normalt inga skyddsrum. Det finns inget krigshot förnärvarande som skulle innebära att vi skulle behöva ta skyddsrummen i funktion pga flyganfall eller liknande. Vi kan lugnt utgå från att vi innan den situationen eventuellt skulle uppstå någon gång i framtiden, så kommer vi att få förvarningar och order om att ställa iordning skyddsrummen. 

Det är betydligt viktigare att vi skaffar oss hemberedskap, så att vi klarar minst en vecka utan försörjning med vatten, el, livsmedel, kontanter, värme, osv. Ett längre strömavbrott, avbrott i vattenförsörjningen eller störningar i betalningssystemen är mer sannolikt.
- Rickert Olzon, Beredskapssamordnare

 

Relaterade kategorier