StartKommun och politikPress och nyheterNyheter - listningNy modulskola levereras av 80 långtradare
Nyhet
Publicerad 2018-03-12
Uppdaterad 2018-03-16 13:56

En ny modulskola, som tills vidare ska ersätta den fuktskadade Åkraskolan, planeras att vara på plats på Gärdesta i Sala senast den första augusti i sommar.

Efter intensivt arbete verkar nu det som kunde uppfattas som omöjligt att faktiskt bli verklighet. Den modulpark som skall ersätta Åkraskolan är beställd och har redan börjat tillverkas.

Det är företaget Cramo som fått beställningen av 24 klassrum, 20 grupprum av olika storlekar, fyra fritidsavdelningar, slöjdsalar, matsal, kök, bibliotek, lärarrum, expeditioner, skolsköterskerum, expeditioner, mindre undervisningslokaler för speciallärare, toaletter, förråd, med mera.

Modulerna beräknas stå i upp till fyra år och kommer årligen att kosta strax under 10 miljoner kronor att hyra, inklusive för- och efterarbetet. Skolan blir byggd i två våningar och formas som ett E, där den längsta delen blir 106 meter lång.

Modulerna levereras med 80 långtradare och skall vara på plats på Gärdesta intill äldreboendet vid Johannesbersgatan och Salbergaanstalten senast 1 augusti. Då kan Åkraskolans möbler och undervisningsutrustning börja flyttas över.

Innan dess behöver marken beredas.

- Samarbetet mellan kommunens olika kontor har fungerat mycket bra, säger fastighetschef Åsa Eriksson.

Men Sala har även mobiliserat på alla sätt för att anta denna utmaning. Lokala entreprenörer medverkar till att snabbt få igång arbetet med att markbereda och dra fram el, vatten och avlopp. En skolgård behöver också anläggas och trafiksituationen ordnas så att bland annat skolskjutsar kan komma fram på ett tryggt och bra sätt.

Matsalen vid Åkraskolan kan fortsätta att användas men kompletteras med en ny matsal vid Gärdesta modulskola.

Åkraskolans ledning bedömer att modullösningen blir mycket bra, i många fall bättre än dagens skola. Dock är den tillfällig. Om gamla Åkraskolan skall renoveras eller ersättas av nya lokaler är än så länge en öppen politisk fråga.