StartNyheter - listningBoksläpp för: Med hjärtat i Sala
Pressmeddelande
Logotyp
Publicerad 2016-09-19
Uppdaterad 2017-12-22 12:08

Mat från jordens alla hörn, spännande möten, intressanta livsöden och livslång vänskap. Allt detta, och mer därtill är bakgrunden till och ingredienserna i kokboken som Integrationsenheten vid Sala kommun tagit fram, tillsammans med fadderverksamheten inom kommunen och på lördag 17 september släpps boken.

Sedan hösten 2014 så driver Integrationsenheten vid Sala kommun en fadderverksamhet som för samman nyanlända med etablerade Salabor i syfte att skapa nya möten och mötesplatser. Med tiden skulle det visa sig att många av dessa möten skedde kring matlagning och mat. Så under hösten 2015 föddes idén om att göra en kokbok och våren 2016 så drogs projektet igång. Initiativtagare var handläggare vid Integrationsenheten, Sala kommun och hennes tidigare kollega Pernilla Fjärrstrand. 

-    En del av innehållet i boken är att vi ville lyfta upp fadderparen och visa vilka fantastiska vänskaper som växte fram. Många av fadderparen har blivit vänner för livet. I mötena som fadderparen har haft, så har maten varit en centralplats och något de har samlats kring. Matkulturen är något som de nyanlända tagit med sig och maten har blivit ett gemensamt språk i deras möten säger, Sofia Maherzi handläggare vid Integrationsenheten, Sala kommun.

I Sala kommun fanns det i maj 2016 49 fadder par och 13 utav dem ville medverka i boken som innehåller 42 recept. Alltifrån Rwidas Ftair (syriska piroger) och Zigny med Ingerabröd (Eritreansk/etiopisk köttgryta) till Vargbröd och Lottas fiskgryta från Skillinge. Utöver det så får läsaren också ta del av fadderparens personliga berättelser kring bland annat deras första trevande möten men även de nyanländas livshistorier. Och boken fick det passande namnet: Med hjärtat i Sala. 

-    Det var min tidigare kollega, Pernilla Fjärrstrand som kom på boktiteln. Tanken är att den ska symbolisera Sala och de människor som bor här, och har bott här. Många av de nyanlända kanske bara stannar i Sala en kortare period, men många av dem kommer alltid att ha kvar Sala i sitt hjärta, säger Sofia Maherzi.

Boksläppet sker lördag 17 september klockan 11.00 – 16.00 i Blå salen på Sala bibliotek. Då finns det möjlighet att möta fadderparen, det bjuds på smakprover av maträtterna i boken och det finns även möjlighet att köpa kokboken. 

Det finns många nyanlända som också vill ha en fadder. Om du vill bli fadder så kan du ansöka om det via sala.se eller komma in på Medborgarkontoret i Sala och fyll i en ansökan.

Mer information