Nyhet
Publicerad 2021-11-18
Uppdaterad 2021-11-18 10:08

Under 2022 kommer projektet Orient8 testa en smart social mentorskapsmodell som för samman människor genom gemensamma intressen.

För att känna sig hemma behöver man känna att man passar in i ett sammanhang, att man känner igen sig och ser bekanta ansikten. Hur gör vi det när dagens samhälle är en blandning av människor från hela världen med olika språk?

I Sala erbjuds ett tillfälle att ta reda på det, inom civilsamhället och föreningslivet. I projektet Orient8 testar vi en mentorskapsmodell som för samman människor genom gemensamma intressen.

Hur går det till?

Vi för samman personer som är väl etablerade i Sala kommun (mentorer) med personer som är nya i Sala och som kommer från ett utomeuropeiskt land. Matchning görs efter intressen och andra passande förutsättningar.

Exempel:

  • Om mentorn är aktiv inom föreningslivet och den som är ny är intresserad av det kan mentorskapet ske inom föreningslivet.
  • Om deltagarna tycker om att promenera i skogen eller träna så kan ni träffas på så sätt.
  • Om det är en hel familj som är intresserad så kan familjer matchas med till exempel barn i liknande ålder.

Vi är med vid första träffen, sedan bestämmer ni själva hur och när ni träffas nästa gång. Projektet finns också med som stöd under hela mentorskapet.

Digitalt stöd

Som ett digitalt stöd utvecklar projektet även en Välkomstapp. Den skapas nu och kommer att utvecklas och förbättras under projektets gång.

Om projektet

Orient8

Orient8 sker i samarbete med två andra städer i EU, som skiljer sig från Sala kommun geografiskt och befolkningsmässigt. Syftet med skillnaderna är att se om det går att ta fram en modell som kan anpassas i vilken stad som helst i Europa. Mentorskapsmodellen har utvecklats i samarbete med forskningsinstitutet HIVA vid Katolska Universitetet i Leuven, Belgien. Det är sedan upp till oss att anpassa hur vi går tillväga just här i Sala kommun.

Projektet Orient8 är medfinansierat av Europeiska Unionen, Asyl- migrations- och integrationsfonden.

Hör gärna av er om ni vill vara med eller om ni har några frågor.

Läs mer om projektet

www.sala.se/orient8

www.orient8.eu (på engelska)

Kontakt

Stefan Ekman
stefan.ekman1@sala.se