StartKommun och politikPress och nyheterNyheter - listningSala på fjärdeplats som Årets bilkommun 2018
Nyhet
Publicerad 2019-02-04
Uppdaterad 2020-01-17 14:54

Sala kommun gör många satsningar för att bidra till att skapa ett hållbart samhälle. Och nu har vi placerat oss på fjärde plats i Sverige i ”Årets bilkommun 2018”.

Man skulle lätt kunna förledas att tro att drivmedelskedjan Circle K:s utmärkelse ”Årets bilkommun” handlar om att göra det så lätt som möjligt för så många bilar som möjligt att ta sig fram på gatorna.

Men undersökningen bygger istället på minskningar i den totala körsträckan i kommunen för alla fordon, antalet nyregistrerade miljöbilar i kommunen, samt minskningen i förbrukad mängd bensin och diesel.

 – På bara ett år har Sala kommun här lyckats ta sig från plats 200 till plats 4. Det visar på att kommunens arbete och företagens och alla privatpersoners aktiva miljöval faktiskt gör skillnad, säger Anders Almroth som är samhällsbyggnadschef i Sala kommun.

 – Kommunen är en otroligt viktigt del i att få till ett hållbart samhälle. På Samhällsbyggnadskontoret, där jag jobbar, är detta definitivt en prioriterad fråga där vi jobbar med allt ifrån översiktsplanering och detaljplanering till att få ner matsvinnet i kommunens alla kök, göra smarta materialval när vi bygger skolor och att öka andelen fossilfria transporter, berättar Anders Almroth.

Vissa verksamheter behöver och kommer förmodligen även i framtiden att behöva fordon för att hantera alla de verksamheter som en kommun jobbar med. Men genom att ta tillvara möjligheten till utökad produktion av förnybara drivmedel lokalt främjas den lokala tillväxten samtidigt som vår klimatpåverkan minskar.

 – Kommunens verksamheter har redan kommit långt i omställningen till förnybara drivmedel och arbetar för att de som köper in och som dagligen kör fordon ska kunna köra dessa på el, gas eller HVO. Eller att få medarbetare att cykla istället, säger Anders Almroth.

Mer information

Läs mer om Årets bilkommun 2018 - ranking

Kontakt

Kommunens miljöstrateg Linn Hemlin berättar gärna mer om allt som Sala kommun gör för att bidra till att skapa ett hållbart samhälle.

Linn Hemlin, miljöstrateg, 0224-74 74 14, linn.hemlin@sala.se

Sala kommun har redan kommit långt i omställningen till förnybara drivmedel.
Sala kommun har redan kommit långt i omställningen till förnybara drivmedel.