StartNyheter - listningBygger skola i Sala för 350 elever på tre månader
Nyhet
Publicerad 2018-04-26
Uppdaterad 2018-04-26 08:41

Frågan är om en skola någonsin har byggts så snabbt som Gärdesta modulskola, som snart börjar växa upp i Sala för att tills vidare ersätta den fuktskadade Åkraskolan.

Vi bygger en skola för upp till 350 elever på tre månader utan att tumma på kvaliteten, berättar Hans Andersson som är förvaltare och projektledare på Sala kommuns fastighetsenhet.

I januari i år beslutade Sala kommun att Åkraskolan måste ersättas med en ny skola så snart som möjligt, eftersom fuktskadorna i Åkraskolan är omfattande. 
Cramo Adapteo i Västerås vann Sala kommuns upphandling av skolmoduler. Kommunen hyr modulerna av företaget. Och tidigt på morgonen den 2 maj levereras de första av totalt 161 fabriksnya moduler. Det kommer att krävas 81 långtradare för att frakta modulerna till de gamla fotbollsplanerna på Gärdesta, intill äldreboendet Johannesbergsgatan 2, där den nya skolan nu ska resas.

Markarbetena på Gärdesta påbörjade vi direkt efter påsk och de har pågått från tidigare morgnar till sena kvällar, berättar Mattias Kvist från det Salabaserade byggföretaget FÖ Byggnads AB som är huvudentreprenör i projektet.

Den först augusti ska den kompletta skolan med klassrum, slöjdsal, personalutrymmen, mottagningskök, skolsköterskemottagning och kontor för kurator, stå klar. Sedan får skolans personal två och en halv vecka på sig att inreda och möblera skolan innan eleverna kommer till höstterminens skolstart, fortsätter Mattias Kvist.

Nio arbetsdagar räknar man med att det ska ta att montera de 161 modulerna.

Inför uppförandet av skolan har man även arbetat intensivt med att få en säker trafikmiljö kring skolan. Och lekplatser kommer att anläggas vid skolan.

Det är imponerande att det går så fort att bygga en skola. Det är ju ingen fara för elevernas hälsa på Åkraskolan så länge man inte börjar riva i väggar, golv och tak. Men det måste ju göras och därför bygger vi den här nya modulskolan så snabbt som bara möjligt, säger projektledare Hans Andersson.

Mer information

Hans Andersson, Förvaltare/Projektledare
Fastighetsenheten, Sala kommun
0224-747938, hans.andersson@sala.se

Mattias Kvist, FÖ Byggnads AB
070-495 60 02, mattias.kvist@fobygg.se 
 

Byggare Mattias Kvist och Sala kommuns projektledare Hans Andersson visar var Gärdesta modulskola byggs.
Byggare Mattias Kvist och Sala kommuns projektledare Hans Andersson visar var Gärdesta modulskola byggs. 
Foto: Robert Österllind

Relaterade tjänster

Relaterade kategorier