StartKommun och politikPress och nyheterNyheter - listningFlärdrum och Nobelmiddag förgyller äldreboendet
Nyhet
Publicerad 2017-11-21
Uppdaterad 2017-11-28 16:30

På äldre- och omsorgsboendet Jakobsbergsgården i Sala har de tidigare fått ett flärdrum. Och i nästa vecka blir det mer flärd, med Nobelmiddagar.

Både den 27:e och den 28:e november så blir det Nobelfest för de boende på äldre- och omsorgsboendet Jakobsbergsgården i Sala. De boende får klä upp sig och äta en alldeles egen trerätters Nobelmiddag i lugn och ro, som förstås bärs fram av serveringspersonal som det anstår en sådan här högtidsmiddag.

För att alla ska orka med så ordnas Nobelmiddagarna redan klockan 13.00 på eftermiddagarna. Och båda sittningarna är fullbokade. Hela 72 stycken boende har anmält sig.

Det här arrangemanget har Carina Sundström tagit initiativ till. Hon är aktivitetssamordnare och äldrepedagog på Jakobsbergsgården i Sala, en tjänst som är nyinrättad sedan i somras.

- Mitt jobb är att få igång minst två aktiviteter per dag, att man ska kunna få göra allt som förgyller vardagen, berättar Carina.

Därför har hon också tagit initiativet till att inreda ett ”flärdrum”, där de boende kan få hjälp med att locka håret, måla naglarna och raka sig. I flärdrummet finns en sådan där stor, gammal fin hårtork på stativ som har köpts in billigt vida en radannons. Och så hänger där inramade foton av kända skådespelare från förr och omslag av äldre nummer av tidningar som Damernas Värld och Hemmets Journal.

Nobelmiddagarna den 27:e och 28:e november serveras till en fin dukning. Och så ska en storbilds-TV visa bilder från någon tidigare Nobelfest till lugn klassisk musik i högtalarna.

Carina Sundström planerar också för att ordna julmarknad och lucia med en kör som sjunger adventssånger. Och det händer ännu mer på Jakobsbergsgården:

- Allsång har jag börjat med en gång i månaden där jag har en lärare från musikskolan i Sala som kompar och jag kraxar med lite sång, säger Carina med glimten i ögat.