Nyhet
Publicerad 2016-11-16
Uppdaterad 2021-12-08 15:17

14-15 november är det öppet hus i kommunarkivet och alla intresserade hälsas välkomna.

Bild från när kommunarkivet var inrymt på Rådhusets vind 1945.
När kommunarkivet var inrymt på Rådhusets vind 1945.
                                                                                                                         Foto: Sven Norling


På Arkivens dag visade Salas kommun ett smakprov på de historieskatter som finns i kommunarkivet genom en utställning på stadsbiblioteket. Där lyfte vi fram några av de personer som bidragit till denna skatt. Måndag 14 november och tisdag 15 november har alla som vill möjlighet att göra ett besök i kommunarkivet i rådhuset.

Här är lite av det du kan upptäcka:
Fotograf Sven Norling har efterlämnat sig en stor bildsamling som i dag finns i Salas kommunarkiv. Hans originalfilmer förvaras på Kungliga bibliotekets filmarkiv i Grängesberg men en del av hans filmer går att låna som dvd på stadsbiblioteket.

Alfred Lindén, tidigare chefredaktör för Sala Allehanda, har också lämnat efter sig material som finns i kommunarkivet.

Andra som finns representerade i arkivet är Anna Schött och Gustav Hedlén. Anna Schött var skulptris och levnadskonstnär och i kommunarkivet finns glasplåtar från Schötts familjearkiv från slutet av 1800-talet till början av 1900-talet. Gustav Hedlén var stationsskrivare i Sala från 1914 och efter honom finns anteckningar, artiklar, handlingar och fotografier i arkivet. Gustav Hedléns tanke var att skriva en bok om Sala silvergruva men han hann inte då han avled 1941, endast 57 år gammal.

I arkivet hittar du också dokument av Gudrun Holmberg och Ernst Folke Lindberg. Gudrun Holmberg arbetade som bibliotekarie på stadsbiblioteket i Sala. Hon var med och samlade in historisk information, bilder och tidningsurklipp om Sala tillsammans med Ernst Folke Lindberg som var museiintendent på Nordiska museet i Stockholm. I dag finns hela samlingen i Salas kommunarkiv.

Måndag 14 november 13.00-16.00 och tisdag 15 november 09.00-12.00 är det öppet hus i kommunarkivet i Rådhuset. Alla som är intresserade av att ta del av vad kommunarkivet har att presentera är mycket välkomna.